Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.23 / dotaz č. 152034
Dobrý den, kdysi jsem se dozvěděl o rakouském spolku Pracovní skupina pro obnovitelnou energii AEE- Arbeiteschaft fur Enerbauere Energie (omlouvám se za překlepy, neumím německy).

Existuje něco podobného i u nás? Líbí se mi myšlenka, že se sejdou zájemci o montáž solárního systému, společně to navrhnou (podle reálné situace) a pak to namontují. Nemá to být konkurence profi firmám- myslím, že výhoda je právě v individuálním přístupu, že se nespěchá. I je to praktické oživení myšlenky jako při stavbě Národního divadla.

Nevím, jak se daří vyřešit rizika s tím spojená (záruky, pojištění). Rád bych tomuto projektu pomohl- zajímají mě takovéto práce, ale nejsem z oboru. Budu pořizovat malou dodávku Dacii Dokker, tak bych mohl vozit věci.

Vystudoval jsem SPŠ elektro. Pracuji jako strojvedoucí a jsem členem v historickém železničním spolku.

Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

Svépomocná stavba solárních systémů je dnes v ČR již historií. Před více než dvaceti lety se tomu u nás věnovala zejména Nadace Veronica. Na jejím webu dosud najdete publikace a další informace k tomuto tématu.
https://www.veronica.cz/vyuziti-solarni-energie?id=132&idg=031

Svépomocné solární systémy ztratily atraktivitu nejspíš kvůli tomu, že na trhu začaly být k mání kvalitní a relativně levné profesionální systémy. Na ně bylo později možno také získat dotaci, na svépomocné systémy nikoli. Solární termické systémy v současnosti ustupují fotovoltaice. Důvodem je jak cena, tak výrazně jednodušší provoz a údržba.

Pokud se tomu chcete věnovat, doporučujeme využít zkušeností lidí, kteří to již vyzkoušeli před vámi.
Kromě výše uvedeného webu se můžete podívat i na některé komerční weby:
https://solarnisystemynaohrevvody.cz/solarni-ohrev-vody-svepomoci
https://www.drevostavitel.cz/clanek/solarni-system-svepomoci

Doporučujeme také knihu:
https://katalog.cbvk.cz/arl-cbvk/cs/detail-cbvk_us_cat-m0265360-Solarni-systemy/?disprec=33&iset=2&pg=4

Přejeme slunné dny!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk