Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.23 / dotaz č. 152139
Dobrý den,
chci zlepšit zateplení půdního prostoru dodatečným volným nafoukání izolace na podlahu, na které je položena ve dvou vrstvách čedičová rohož o tloušťce 15 cm (částečně 30 cm). Mám možnost nafoukání další vrstvy cca 30 cm (částečně 15 cm).
Bydlíme v místě, kde je často zvýšená relativní vlhkost vzduchu.
Nezhoršuje vyšší okolní vlhkost izolační vlastnosti tohoto materiálu?
Je vhodné ji kombinovat s čedičovou vatou?
Děkuji za odpověď
s pozdravem
Dobrý den,

Samotný čedičový materiál, je v provedení kombinace čediče a vzduchu a je právě vhodný pro situace, kdy třeba může dojít přímo k zatékání nebo v případě vyšší relativní vlhkosti vzduchu na izolační materiál. Výhodou je, že pokud tyto materiály navlhnou, po vyschnutí obnoví cca svoje fyzikální parametry, včetně původních suchých rozměrů. Tedy jinak řečeno stárnou pomaleji než třeba jiné druhy izolačních materiálů.

V případě instalace další vrstvy "foukané" izolace bych doporučoval zvolit jiný druh izolace. Tedy i co se týká prostorového složení a rozložení na plochu izolačního materiálu. Foukaná izolace je výhodná v tom, že zaplní všechny spáry i třeba tam, kde dnes ještě izolace schází, takže zcela určitě dojde ke snížení místních tepelných ztrát (tzv. tepelných mostů). Čedičová foukaná izolace má velmi malý difúzní odpor (tím vysokou paropropustnost). Výroba je cca podobná jako u skelného vlákna, také svými vlastnostmi si jsou oba materiály dosti podobné a tím i srovnatelné.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk