Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.23 / dotaz č. 152189
Dobry den,

jiz zhruba 12 mesicu kompletne rekonstruujeme stredovy radovy RD. Dum je dvougeneracny a plne podsklepeny (cca 110cm pod teren). Ma 2 nadzemni podlazi + suteren, kazde podlazi ma 90m2, celkem tedy 270m2 plochy, z cehoz je nejakych 180m2 obytna plocha. V prizemi se nachazi prvni byt a v prvnim patre byt druhy. Sklep je planovany jako nevytapeny s dvojgarazi, pradelnou, technickou mistnosti atd. V byte c.1 bude bydlet jedna osoba v duchodu. V byte c.2 bude bydlet rodina s dvema malymi detmi.

V dome je nove instalovana rekuperace. Vsechna stara okna byla nahrazena novymi trojskly. Zatepleni fasady bude realizovano 20cm fasadnim sedym polystyrenem. Zatepleni strechy probehne pouzitim 25cm sedeho polystyrenu. Sokl je z obou stran RD zateplen 10cm XPS polystyrenem od terenu az po zaklady. Vetsina oken bude osazena venkovnimi zaluziemi. Zateplena byla i podlaha mezi prizemim a sklepem (4cm XPS polystyren). V obou bytech je nove instalovano podlahove teplovodni topeni.

A ted to nejdulezitejsi. Na ploche strese RD bude instalovana FVE s vykonem 6,05kWp (5 panelu s orientaci JV a 6 panelu s orientaci JZ) + baterie s kapacitou 10kW. Vytapeni domu a ohrev TUV bude primarne resen plynovym kondenzacnim kotlem. Tepelna ztrata RD byla dotacnim projektantem predbezne spocitana na 6,5kW.

Ma otazka zni, vzhledem k vyse uvedenemu, jak konkretne navrhnout system vytapeni a ohrevu TUV pro maximalni efektivitu?

Ma myslenka je takova, ze pripadne prebytky nad ramec aktualni spotreby RD budou v prve rade smerovany do baterii. Paklize vsak budou dobite i baterie, rad bych zbytkovou energii smeroval do ohrevu vody (at uz uzitkove vody ci vody pro vytapeni). Nemam vsak vubec jasno v tom, jak velky bojler pro RD poridit (pripadne zda je lepsi poridit dva, jeden pro kazdou bytovou jednotku). Take tapu v tom, jaky zasobnik poridit pro vodu do podlahoveho vytapeni (pokud se vubec vyplati nejaky porizovat)? Pripadne zda zvolit jeden velky kombinovany zasobnik slouzici soucasne pro TUV i pro ohrev vody do podlahoveho vytapeni.

Jedna se mi hlavne o co nejefektivnejsi vyuziti vlastni vyrobene elektriny z FVE. Na druhou stranu, nerad bych zbytecne ohrival ze site cely, napr. 500l zasobnik, v prosinci ci lednu, kdy FVE nevyrobi temer nic. Jak uz jsem tedy zminil, jde mi o co nejvetsi optimalizaci celorocniho provozu FVE.

Predem mnohokrat dekuji za Vase poznatky a rady.
Dobrý den, předně je potřeba konstatovat z toho co píšete že jednoznačně přemýšlíte správně. Ekonomicky nejvýhodnější je vyrobenou energii z FVE spotřebovávat pro valstní spotřebu. Z tohoto důvodu je pro efektivitu FVE zvažovat i ideální model akumulace el. energie a to jak v batreiích tak v možnosti ohřevu teplé vody.
Uvádíte, že domek bude dvougeneračí s tím že jedno patro, tedy bytovou jednotku bude obývat jeden senior. Což bude představovat minimální odběr v hodinách kdy FVE bude vyrábět nejvíc. Předpokládám tedy, že přebytky el. energie z FVE v době její nejvyšší produkce budu značné. Z tohoto důvodu bych jednoznačně doporučil (jestli vám to prostor umožňuje) k akumulaci do baterií i ukládání do ohřevu teplé vody.

A nyní se dostáváme k otázce jak velkou akumulační nádrž zvolit. Předně bych doporučil mít jednu akumulační nádrž. Jestli nepotřebujete mít obě bytové jednotky do budoucna energeticky a tedy i ekonomicky oddělené. Jedna akumulační nádrž výjde ekonomicky i provozně, prostorově výhodněji.

Velikost zásobníku může výrazně ovlivnit ekonomiku celého systému. Proto si vás dovolím odkázat na odborný článek pana Ing. Staška, který publikoval článek "Optimalizace návrhu akumulační nádrže pro FVE" Jsem přesvědčen, že zde naleznete odpovědi na vaše dotazy a zároveň je zde navržen ideální návrh vašeho řešní vytápění a akumulace el energie z FVE

https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/17997-optimalizace-navrhu-akumulacni-nadrze-pro-fve

Přeji hezký den a v případě, že budete mít jakýkoli doplňující dotaz tak nás neváhejte kontaktovat.





Odpovídá:  František Brendl - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk