Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.23 / dotaz č. 152734
Dobrý den, připravujeme stavbu malého bungalovu z jednovrstvého zdiva, který bude založen na plovoucí základové desce na pěnoskle, který bude mít masivní střechu, a ke kterému bude z východní strany přiléhat garáž s dílnou, které budou rovněž založeny na samostatné plovoucí základové desce a budou míst rovněž masivní střechu. Prosím o radu, jak nejlépe od sebe tepelně izolačně a staticky oddělit vytápěnou a nevytápěšnou část domu s ohledem na přerušení tepelného mostu v místě plovoucích základových desek a v místě stropní konstrukce? Dále se chci zeptat, zda v případě přerušení tepelných mostů v horizontálních konstrukcích mohu svislou dělící stěnu vystavět z jednovrstvého zdiva s předepsanou tepelnou vodivostí, nebo zda musím vystavět dvě samostatné stěny, mezi kterými bude izolace? Děkuji
Dobrý den,
velice se Vám omlouvám se za pozdní odpověď.

Skladba by měla být navržena odborníkem (projektant, certifikovaná skladba výrobce, atd), aby nedocházelo ke kondenzaci vodní páry v konstrukci. Vysrážená vod a vlhkost může nenávratně poškodit izolant i konstrukci. Je nutné zejména zabránit vzniku, tzv. tepelných mostů, které způsobují zmiňované srážení vodních par a následnému vzniku plísní !

Využijte konzultačních středisek EKIS nebo MAS a dojděte se poradit pro konkrétnější řešení přímo na váš objekt. Seznam najdete na: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Z mé pozice bohužel nemohu doporučovat statický návrh těchto konstrukcí, s tímto dotazem doporučuji kontaktovat Vašeho statika.
Je možné realizovat pouze jednu stěnu, která bude splňovat předepsané hodnoty a umožní přerušení horizontálních konstrukcí jak v úrovni desky na zemině tak střešní konstrukce.
Desky na zemině mohou být odděleny například extrudovaným polystyrenem, podobně jako u soklové části obvodového jednovrstvého zdiva.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk