Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.23 / dotaz č. 152784
Dobrý den,
prosím o zodpovězení dvou dotazů k čerpání dotace v rámci NZÚ light.
Bydlím v řadovém domku (stáří cca 28 let) a vnímám jako slabé místo v úniku tepla jednak hlavní vchodové dveře a dále dveře na zahradu. Chtěl bych se zeptat:
1) Vchodové dveře jsou zasazeny ve stěně z luxferů a tím pádem je problém s vybouráním stěny pro osazení plastových dveří. Zatím se mi nepodařilo najít dodavatele dveří, pro které by se daly použít původní kovové zárubně. Nemáte prosím tip na výrobce takových dveří?
2) Dá se dotace NZÚ light využít i pro výměnu dveří na zahradu? Dveře ven vedou z malé nevytápěné předsíňky (cca 1x1 m).
Děkuji.

Vážený pane,
děkuji za Váš dotaz.

1) Stěna z luxferů a ocelová zárubeň jsou bez další tepelné ochrany velmi slabým místem, kterým uniká teplo z domu. Pokud rozteč závěsů a hloubka polodrážky kovové zárubně nedovoluje zavěšení standartně vyráběných dveří, lze zárubeň osadit dveřmi vyrobenými na zakázku (např. dřevěné s izolační výplní). Další možností je vyříznutí ocelové zárubně ze sklobetonové stěny a nahradit ji novou zárubní (např. plastovou). Při zúžení průchodu je také možné obložit původní zárubeň novou obložkovou zárubní (dřevěná, plastová, nebo ocelová s přerušeným tepelným mostem). Kontakty na konkrétní výrobce v rámci dotačního poradenství však nemůžeme poskytnout.

2) Dveře z nevytápěné předsíně bohužel nelze z programu NZÚ - Light podpořit. Podpora se vztahuje pouze na dveře z vytápěných místností.

Hezký den přeje
Miroslav Misař