Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.23 / dotaz č. 152982
Mám nárok na dotaci (eventuálně kolik),když si priizoluji střechu?
Dobrý den,

v současnosti jsou pro Váš záměr k dispozici 2 dotační tituly (vycházím z předpokladu, že jde o rodinný dům).

1. Nová zelená úsporám. Dotace je zaměřená na výstavbu nových energeticky pasivních domů nebo komplexní rekonstrukci domů stávajících. Malý rozsah opatření typu prostého "přiizolování střechy" ale na získání dotace obvykle nestačí, musí být součástí komplexních opatření pro dosažení poměrně značné energetické úspory, potvrzené projektem a energetickým posouzením. Průvodním jevem je poměrně velká vlastní finanční spoluúčast, na druhou stranu - čím větší dosažená úspora energií, tím vyšší dotace.
Viz: https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/krok-za-krokem/


2. Nová zelená úsporám light. Administrativně a náročností technického řešení nejméně složitá dotace, ale primárně určená pro nízkopříjmové domácnosti nejvíce ohrožené energetickou chudobou - žadatel (tj. vlastník) a všichni členové jeho domácnosti (v rodinných domech nebo rekreačních stavbách trvale obývaných) musejí pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo příspěvek na bydlení. V případě splnění podmínek je možné získat až 120.000,- Kč na komplexní zateplení střechy (je nutné odlišit, zda nejde o zateplení stropu nejvyššího obytného podlaží pod půdou, tam je dotace omezena na 50.000,- Kč), přičemž součet tlouštěk současné a přidané tepelné izolace musí být nejméně 300 mm, nebo musí být dosaženo tepelného odporu izolační vrstvy alespoň 7,5 m2K/W.
Viz: https://novazelenausporam.cz/nzu-light/

Pokud potřebujete detailněji analyzovat možnosti získání některé z dotací, případně splňujete podmínky pro získání dotace NZÚ Light, obraťte se na pobočku některého z EKIS, včetně naší. Váš záměr bude posouzen, bude Vám zpracován požadovaný Odborný posudek a poskytnuta podpora k podání žádosti o dotaci. Kontaktní údaje připojuji níže.

Hezký den.

Jan Pašek
725 821 481
pasek@kme.zcu.cz
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk