Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.23 / dotaz č. 153071
Je možné v současné době žádat o dotace na instalace FVE o 20 – 80 kWp na střechách prodejen?
Dobrý den,

vyhodnocením dostupných dotačních programů se jako vhodné programy ukazují Modernizační fond SFŽP RES+ č. 1/2022 - Fotovoltaické elektrárny do 1 MWp, a OPTAK I MPO Úspory energie: Dotace na úspory energie ve firmách.

Modernizační fond SFŽP RES+ č. 1/2022 - Fotovoltaické elektrárny do 1 MWp přijímá žádosti do 15. 3. 2023. Vámi uváděný výkon FVE 20 - 80 kWp vyhovuje horní hranici výkonu 1000 kWp, pro který je dotace určena. Je možné získat podporu na samostatné projekty FVE s jedním předávacím místem do distribuční nebo přenosové soustavy, nebo sdružené projekty FVE, které zahrnují více dílčích projektů s více než jedním předávacím místem do soustavy bez společného řídicího systému. Instalovaný výkon sdruženého projektu je dán součtem instalovaných výkonů jednotlivých dílčích FVE (a musí být do 1 MWp). Podpora se vztahuje i na příslušné bateriové systémy.
Dotace je určena pro právnické a fyzické osoby, které již jsou, nebo budou držiteli licence pro podnikání v energetických odvětvích (výroba elektrické energie). Při podání žádosti je nutné mít uzavřenou platnou smlouvu o připojení, případně smlouvu o budoucí smlouvě o připojení k přenosové nebo distribuční soustavě. Dotace je až do výše 50 %, uznatelné náklady jsou na stavební práce, dodávky a služby, autorský a technický dozor.
Podrobněji viz
https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/modernizacni-fond/vyzvy/detail-vyzvy/?id=15

OPTAK I MPO Úspory energie: Dotace na úspory energie ve firmách přijímá žádosti do 30. 11. 2023. Program je určen na realizaci úsporných opatření. Dotace je mj. určena na obnovitelné zdroje energie - fotovoltaické systémy do 1 MWp, solární termické systémy, malé vodní elektrárny, tepelná čerpadla apod., je určen mj. i pro velkoobchod a maloobchod. Výše dotace je až 45 - 65 %, závisí na velikosti podniku.
Charakteristika: Podpora fotovoltaických elektráren (dále jen FVE) na podnikatelských budovách včetně přístřešků (např. pro automobily, stavební techniku, skladování materiálu atp.). Podpora na akumulaci elektrické energie může být poskytnuta pouze v případě, že akumulace je součástí investice do nové FVE a slouží výhradně pro potřeby optimalizace využití vyrobené elektrické energie. Podpořeny nebudou instalace FVE nad 1 000 kWp instalovaného výkonu a akumulace energie nad 1 000 kWh instalované kapacity.
Podrobněji viz
https://www.mpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/uspory-energie---vyzva-i--op-tak--269244/

Další vhodné dotační programy v tuto chvíli nebyly zjištěny.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk