Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.23 / dotaz č. 153270
Dobry den,

rodice, oba v duchodu premysli a moznem programu Nova Zelena Usporam Light na zatepleni domu. Rodice nejsou spolu a kazdy vlastni polovinu domu.

Chtel jsem se zeptat jak by mohli v programu zazadat, co potrebuji k zadosti a na jak velkou dotaci mohou dosahnout. Jestli maji zadat kazdy zvlast na svou polovinu nemovitosti, nebo spolecne na celou nemovitost (resp. jestli je dotace na osobu, nebo nemovitost), apod.

Oba jsou v duchodu a moc temto vecem nerozumi. Potreboali by tedy nejakou konkretni pomoc s zadosti pripadne a navest jake ziskat podklady pro zadost. Take by potrebovali vedet kolik budou potrebovat vlastnich penez na financovani zbytku.

Zajem maji konkretne o zatepleni fasady, mozna nove vstupni dvere. Okna maji jiz nova. Potencionalne by se dala jeste zateplit puda, ale to neni nutne. Zatepleni fasady je primarni cil.
Žadatelem o podporu z programu Nová zelená úsporám light může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvaly pobyt počínajíc před 12. 9. 2022 a zároveň Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podaní žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně. Splňuje-li tedy jeden z rodičů tento požadavek a v domě nejsou hlášeni a bydlící jiné osoby, které nejsou důchodci, může o dotaci zažádat. Žádost se podává jeden jedním žadatelem na jeden dům.
Máte-li zájem o zateplení obvodového zdiva domu, pak je dotace ve výši 6000,- Kč za metr délky půdorysného obvodu domu. Vstupní dveře jsou podporovány 18000,- Kč a zateplení půdy, tj. podlahy na půdě pak 50000,- Kč. Celková maximální dotace je ve výši 150000,- Kč v součtu všech realizovaných opatření. Kolik by tedy případně rodiče dopláceli je dáno výší celkové investice. Nechte si zpracovat nabídku na realizaci od některé stavební firmy. Pro možnost žádat o dotaci je nutné splnit ještě další požadavky: zateplení obvodového zdiva musí být provedeno izolantem, který bude mít teplený odpor 5 m2K/W a u zateplení půdy 7,5 m2K/W.
Pro podrobnější informace a pomoc s žádostí o dotaci kontaktujte nejbližší středisko EKIS, jejich kontakty naleznete na stránkách https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis.
Odpovídá:  Ing. Pavel Koníř - EKIS Ústí nad Labem Drakisa tisk