Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.23 / dotaz č. 153351
Manželka zdědila rodinný domek v obci blízko Brna. Jsme senioři (70 a 75 let), vlastníkem RD je manželka. Pochopitelně tam zatím trvale nebydlíme (nemáme tam hlášeno trvalé bydliště). Snažíme se dům dát do pořádku a nyní jsme vyměnili všechna okna za nová s trojsklem.
Někde jsem četl, že podmínkou je trvalé bydliště v tom domě. To mě připadá nejen zvláštní, ale často i nemožné. Nejdříve je třeba dům opravit atd., rodinný dům v obci, nikoliv nějaká chata.
Dotační program NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT je dle Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory ze dne 6.12.2022 určen pro nízkopříjmové domácnosti
Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně,
nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

Ve Vašem případě doporučuji využít dotační program NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM, který je výhodnější pro komplexní rekonstrukce objektů vč. výměny technologií pro vytápění a ohřev teplé vody.
- podporována jsou opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021.
- celková výše podpory na jednu žádost je omezena na max. 50 % celkových přímých realizačních výdajů
- oprávněným žadatelem je vlastník rodinného domu
Podklady pro získání dotace z programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM
- projektová dokumentace
- energetické hodnocení objektu před a po opatřeních (PENB) a vyhodnocení požadovaného % úspor a dalších podmínek programu
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk