Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.23 / dotaz č. 153466
Mohu požádat o dotaci Zelená... ?
Pobírám starobní a vdovský důchod /oba od r. 2011/, vlastním v Jč kraji 4/6 malého RD, 2 dosp.děti po 1/6.
Bydlím sama. Syn si zde po rozvodu od 10/2022 nahlásil trvalé bydliště, i když žije s přítelkyní jinde, pže RD který vlastnil s ex manželkou jí a dětem ponechal. Dcera s rodinou žije v jiné obci.
Postupně jsem z úspor a stav. spoření nechala provést v r. 2011 zateplení fasády /polystyren 5 cm/ + fasádu silikon.
V r. 2022 jsem na jaře nechala instalovat tepel. čerpadlo /vzduch x vzduch, tzv split/ za cca 20 tis. Kč /již jsem měla jedno instalované v r. 2021, dostala jsem ho použité, darem/. V říjnu 2022 /10.10.2022/ jsem nechala zateplit půdu - strop nad obyt, místnostmi - foukanou izolací ve vrstvě 20 cm, cena 21 tis. Měla bych zájem o dotaci právě na toto zateplení.
Úpravy finacuji zatím sama, je to dost obtížné, ráda bych využila dotačního programu. Jak tomu je, pokud u mně má syn od 10/2022 trvalé bydliště, i když žije jinde? Není v ID, ani senior.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v programu Nová zelená úsporám Light je několik podmínek a parametrů, které je nutno splnit.
1) Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu - což dle vašeho popisu splňujete (spoluvlastnictví nemovitosti dětmi není na překážku).
2) Žadatel musí mít v domě trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022.
3) Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně. Zde platí, pokud bydlíte v objektu opravdu sama, tak je tato podmínka splněna. Hlášené trvalé bydliště syna není na překážku, pokud tam reálně nebydlí. Toto se potvrzuje formou čestného prohlášení v rámci podávání žádosti o dotaci.
A nyní podmínky k zateplení:
Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována po 12. září 2022. Ve vašem případě se dá tedy hovořit pouze o onom zateplení stropu k půdě, pokud proběhlo jak píšete v říjnu 2022. Další z podmínek je ohledně vrstvy tepelné izolace, kdy požadovaná celková tloušťka tepelné izolace (včetně případné stávající) je minimálně 300 mm. Vámi provedené zateplení 20ti cm foukané izolace je tedy z pohledu tohoto dotačního titulu nedostatečné (pokud v konstrukci stropu není stávající tepelná izolace o minimální tloušťce 10 cm).

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB