Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.23 / dotaz č. 153530
Chci vyměnit skla oken s koeficientem prostupnosti 1,4 za skla s lepší tepelnou izolací. Mám nárok na dotaci? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
z programu Nová zelená úsporám je podporována mimo jiné výměna oken v rodinných či bytových domech. Plánovanými opatřeními je však nutné dosáhnout procentního snížení minimálně 10% v parametrech průměrného součinitele prostupu tepla, celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů a celkové dodané energie. Toto dosažení úspor je nutné prokázat odborným posudkem, který se skládá z projektové dokumentace a energetických výpočtů. Z dosavadní praxe bohužel vyplývá, že samotná výměna oken v drtivé většině případů nestačí k dosažení úspor ve sledovaných parametrech.

Dále je možnost výměny oken z programu Nová zelená úsporám Light, která je však pouze pro vlastníky rodinných domů, kteří pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo případně domácnost pobírající příspěvek na bydlení. U tohoto programu se nedokládá žádný výpočet ani projektová dokumentace.

Bližší informace k oběma programům najdete na oficiálních stránkách www.novazelenausporam.cz

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB