Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.23 / dotaz č. 153621
1. Bydlíme v Plzni v RD , jsme s manželkou důchodci a topíme plynem. Je možnost, že bychom dosáhli na nějakou dotaci při přechodu na vytápění RD a ohřev TUV tepelným čerpadlem ? Nebo se něco podobného předpokládá? V Praze to prý již funguje.
2. A druhá otázka k TČ: je skutečně výhodnější pořizovat si při dnešních cenách elektřiny TČ ? Nebylo by výhodnější finančně topit dále plynem, ale pořídit si nový plynový kondenzační !! kotel ?
Dobrý den.

K otázce 1:
V současné době není možné čerpat dotaci na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo. Tato možnost je pro tento rok zvažována pro nízkopříjmové domácnosti, tj. zřejmě s podobnými pravidly, jako je stávající Nová zelená úsporám light. Podmínkou pro získání dotace z NZÚ light je, že žadatel (vlastník domu) a všichni členové jeho domácnosti (tj. všechny osoby, které jsou v domě hlášeny resp. v něm bydlí) musejí pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo příspěvek na bydlení. Pokud jsou v domě k pobytu hlášeny osoby, které zde ale fyzicky nebydlí, je třeba doložit jejich čestné prohlášení, že tomu tak je. Bližší podrobnosti zvažovaného dotačního programu ale zatím nejsou známy.

K otázce 2:
Odpověď čistě z ekonomického hlediska není jednoduchá, protože budoucí vývoj cen plynu a elektřiny (resp. jejich poměr) nelze korektně predikovat. Současně záleží na technickém hledisku, tedy struktuře energetické spotřeby domu - jeho stavebně technickém řešení a technických zařízeních (zejména otopné soustavě a ohřevu vody, ale i kuchyňských spotřebičích). Pokusím se o 2 úvahy, založené na předpokladu, že řešení domu a parametry otopné soustavy jsou vůbec vhodné pro použití tepelného čerpadla (pokud nejsou, nemá smysl o tepelném čerpadle uvažovat).

1. Pokud je plynový kotel na hranici své životnosti, případně zastaralé koncepce s nižší účinností, je vhodné jeho nahrazení tepelným čerpadlem zvážit, v každém případě ovšem s využitím čerpadla pro vytápění i ohřev vody. Nezbytný je ale správný návrh výkonu čerpadla. Významným parametrem podporujícím tuto úvahu je skutečnost, že po osazení tepelného čerpadla Vaše domácnost získá dvoutarifní sazbu D57d s 20 hodinami nízkého tarifu denně, využívaného všemi elektrickými spotřebiči v domácnosti. Nicméně i dosluhující kotel lze opět nahradit pouze moderním kondenzačním plynovým kotlem (není to případ Plzně, ale v horských oblastech ČR je přínos tepelného čerpadla diskutabilní obecně), kdy takové rozhodnutí bude učiněno dle následujícího bodu.

2. Pokud máte moderní plynový kotel, ideálně kondenzační, v kombinaci s vyhovujícím komínem i otopnou soustavou, je rozhodnutí čistě ekonomické. Cena běžného tepelného čerpadla včetně technologie představuje cca 250.000 - 300.000 Kč. Návratnost této investice zkrátí dotace, ale jak jsem uvedl, pro podporu výměny místo plynového kotle zatím není k dispozici vhodný dotační program. Takže - nadále je možné ponechat kotel jako hlavní a jediný zdroj tepla. Nebo jej ponechat jako záložní zdroj, a jako hlavní osadit tepelné čerpadlo; při poklesu teplot pod cca -10 °C (dle charakteristiky čerpadla) by pak kotel převzal funkci hlavního zdroje. Případně je možné celý systém obou zdrojů optimalizovat a pořídit levnější tepelné čerpadlo z teplotou bivalence okolo 0 °C, při které se zapojí plynový kotel.

Omlouvám se, že nemohu být více konkrétní. Rozhodnutí závisí na řadě individuálních parametrů, přičemž některé z nich ale nejsou v současnosti známé (zejména vývoj cen a parametry dotačního programu).

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk