Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.23 / dotaz č. 153625
Dobrý den,
uvažujeme o zateplení prostoru pod střechou nafoukáním izolantu - Klimatizéru nebo podobného materiálu. V prostoru o výšce od 60 do 90 cm je z minulosti položena cca 10cm vrstva čedičové vaty. Lze novou izolaci aplikovat na původní vatu a bude taková aplikace izolace splňovat podmínky "Nová zelená úsporám light" nebo je nutné původní izolaci nejprve odstranit?

Děkuji
Dobrý den,
program Nová zelená úsporám Light má pro zateplení střechy tyto podmínky:
- Podmínkou pro poskytnutí podpory je zateplení celé střešní konstrukce nad vytápěnými prostory domu, s výjimkou případů, kdy není z technických důvodů možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce.
- Požadovaná celková tloušťka tepelné izolace (včetně případné stávající) je minimálně 300 mm.

Dle výše zmíněných podmínek je obecně možné aplikovat novou tepelnou izolaci na stávající a o to ponížit sílu nové izolace tak, aby výsledná celková vrstva byla minimálně oněch 300 mm. To jestli ještě stávající tepelná izolace plní svoji funkci těžko takto odhadnout. Doporučuji se tedy obrátit na energetického poradce z řad EKIS či M-EKIS ve vašem okolí (vybírat můžete zde: https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light ). Ten by provedl obhlídku domu a stávající konstrukce. Dle posouzení na místě by doporučil buďto variantu s ponecháním izolace či jejího odstranění a aplikaci nové vrstvy tepelné izolace. Toto by bylo zaneseno do formuláře odborného posudku, který je povinnou přílohou k podání žádosti o dotaci z programu Nová zelená úsporám Light.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB