Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.23 / dotaz č. 154490
Dobrý den,

plánujeme stavbu pasivního domu. Dům bude podsklepený (sklep nevytápěný), jednoduchého obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou 45°, vytápěná podlahová plocha cca 200 m2. Konstrukce z vápenopískových cihel.

1) Vytápění - naším přáním jsou krbová kamna / vložka. Naše představa je napojit kamna do systému poldahového vytápění a na ohřev TUV. Možno instalovat akumulační nádrže na topnou vodu. Uvažujeme připravit prostupy na TČ vzduch-voda, jehož instalace ale není prioritou a bude instalováno až v připadě potřeby, bude-li topení v krbpvých kamnech a připrava dřeva příliš náročná.
Nedokážu si ale představit, jak často se v zimním období bude muset v krbu zatápět? Stačí topit třeba jednou za 3 dny a o teplo se postará postupně se uvoňující naakumulované teplo?
Možná je také zbytečné uvažovat o napojení krbu do oběhu, instalaci TČ a celém podlahovém topení. Nestačí v pasivním domě v případě použití krbových kamen doplnit systém vytápění o elektrické topné panely na dovytopení jednotlivých mistností?
Jaký systém topení byste volili v případě, že podmínkou je přítomnost krbových kamen?

2) Sauna - součástí zateplené obálky domu by měla být sauna. Je to reálné? Nebude se dům v případě použití sauny přehřívat?

3) PHPP - projekt si připravujeme sami - jsem architektka, ovšem bez předchozí zkušenosti s pasivními domy. Je reálné se v tomto případě zorientovat v PHPP za účelem optimalizace návrhu? Nebo je lepší nechat si vypracovat posudek od odborníku, jak to také nabízí Centrum pasivního domu?

Děkuji.

Dobrý den,
krbová kamna s výměníkem, tak jak píšete, jsou možným řešením vytápění pasivního domu. V akumulační nádrži se vám bude ohřívat voda na vytápění (teplovodní podlahové nebo i otopná tělesa) a TUV. Na letní období (přípravu TUV) by toto řešení bylo vhodné doplnit solárními panely na ohřev vody nebo fotovoltaiku na ohřev TUV elektrickou vložkou. Tepelné čerpadlo by bylo alternativa na ohřev vody v akumulační nádrži celoročně.
Krbová kamna obecně mívají větší výkon, než v pasivním domě potřebujete. S tím pomůže akumulační nádrž, která část výkonu uloží a přes systém vytápění pak rozdistribuuje po celém domě v delším čase. Podle objemu akumulační nádrže pak budete moci vytápět po požadovanou dobu.
Využít elektrického vytápění v pasivním domě lze, ale za podmínky, že bude nainstalovaná fotovoltaika - jinak vám nevyhoví PENB. A pokud by krbová kamna neměla výměník, bude docházet k přehřívání domu. Doporučuji komplexní návrh projektu vytápění konzultovat s Vaším specialistou-projektantem vytápění.

Sauna na tepelnou bilanci domu bude mít samozřejmě vliv. Konstrukce sauny musí být dobře zaizolovaná a místnost, ze které se bude do sauny vstupovat, by mělo být možné vyvětrat i mimo nucené větrání (rekuperaci), nebo na tuto tepelnou zátěž vzduchotechniku nadimenzovat.

Nástroj PHPP v excelu je vhodný i pro architekty a projektanty, za použití manuálu by neměl být problém do něj zadat jednoduchý rodinný dům. V případě zájmu nás ale klidně kontaktujte a můžeme se domluvit na optimalizaci.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk