Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.23 / dotaz č. 155615
Dobrý den,chceme dělat na vlastním rod.domku novou střechu a fasádu..chceme se info.ohledně dotaci děkuji
Dobrý den,

dotaci na RD můžete čerpat z programu Nová zelená úsporám, pokud s novou fasádou a s novou střechou provedete i zateplení těchto konstrukcí.

Vzhledem k tomu, že jste z MSK, tak pro vás platí následující částky.
Na m2 fasády a střechy jde o dotaci 660 Kč nebo 880 Kč nebo 1100 Kč.
Velikost dotace se liší podle toho, na jakou energetickou úroveň se nakonec objekt dostane.

Například, pokud máte dům celý podsklepen, tak teplosměnnou obálku vám tvoří strop nad sklepem, výplně otvorů (okna a vnější dveře), obvodové zdivo a střecha.
Pokud zateplíte jen střechu a zdivo, okna už máte např. s dvojsklem a strop sklepa vynecháte, dostanete se na nejnižší úroveň dotace, to je 660 Kč na m2 zateplované střechy a zdiva.
Pokud ve stejném příkladu zateplíte i strop sklepa, dostanete se na úroveň dotace: základ, což je 880 Kč na m2 zateplované střechy, zdiva a stropu sklepa.
Pokud ve stejném příkladu vyměníte rovněž okna za okna s izolačním trojsklem, dostanete se na nejvyšší úroveň: komplex, což je 1100 Kč na m2 zateplované střechy, zdiva a stropu sklepa a 4180 Kč na m2 měněných oken.

Jen upozorňuji, že je třeba použít dostatek tepelné izolace, obvykle jde o min. 140 mm šedého nebo 180 mm bílého polystyrénu na zdivo, min. 300 mm minerální vlny do střechy a min. 80 mm šedého nebo min. 100 mm bílého polystyrénu nebo min. 100 mm minerální vlny do sklepa. Okna musí plnit parametry Uw = max. 0,9 W/m2K (obvykle jde o okna zasklená trojsklem s Ug = 0,5 W/m2K).

Dále upozorňuji, že m2 teplosměnné obálky nejsou identické s m2 skutečně zateplovanými. U vnějších stěn zateplujete obvykle více m2, u stropu sklepa a střechy méně.

Tohle jsou jen obecné rady, pokud chcete zpracovat přesněji konkrétně pro váš objekt, můžete poptat EKIS o zpracování NEO - což je návrh energetických opatření pro Váš objekt a stejně jako osobní konzultace je i tento bezplatný.

Za EKIS Velké Hoštice, Šárka Nedělová.
Odpovídá:  Ing. et Ing. Šárka Nedělová - EKIS Velké Hoštice, MN propeks tisk