Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.23 / dotaz č. 155659



Dobrý den,
prosím měla bych dotaz ohledně výměny oken na rodinném domě u rodičů.Už jsme rozesílaly poptávku,a první nabídka přišla za 360000.Kč.
To je pro rodiče na důchodě mnoho.
Okna na domě jsou velká,mnohdy trojkřídlá a 12000 na okno je málo.Je psáno,že to je na výplně.Jak by to bylo u trojkřídlích oken.Je možné na dotaci využít na část oken a zbytek na dotaci příští rok?
Díky za odpověď.
S pozdravem
Dobrý den,
co se týče Vašeho dotazu, tak se Vám pokusím na něj relevantně odpovědět, i když nevím jestli Vás potěším. Dotace Nová zelená úsporám Light je prezentována mnohdy v reaklamách, že pokryje větší část nákladů, ale většinou to tak ve skutečnosti není, stejně jako ve Vašem případě. Dotace je dána na 1 kus okna ve výši 12 tis. Kč a na vchodové dveře ve výši 18 tis. Kč a maximální dotace může činit 150 tis. Kč, kdy dále platí, že okno a balkónové dveře jsou podporovány jako 2 kusy, ale všechny okna v jednom stavebním otvoru do rozměru 3,00 m jsou brány jako 1 kus i když mají více křídel. Celou dotaci tedy vyčerpáte například na 13 ks oken nebo 12 ks oken a jedny vchodové dveře.
Ve Vašem případě, kdy zřejmě máte oken více bych Vám doporučil si oslovit více firem – dodavatelů oken, aby jste měli v ruce více cenových nabídek a měli možnost z čeho vybírat. Podle našich zkušeností se rozdíl v cenových nabídkách na jednom větším rodinném domě může pohybovat až ve výši 80 - 100 tis. Kč – cenový rozdíl mezi nabídkami, ale kdy samozřejmě nemusí vždy platit, že ten nejlevnější je nejvýhodnější. Jinak bohužel nejde na 1 rodinný dům uplatnit dotaci vícekrát dotaci Nová zelená úsporám Light. Tedy nejde letos vyměnit na dotaci část oken a zbytek žádat znovu. Šlo by uplatnit i dotaci klasickou Nová zelená úsporám, ale tam by bylo nutné realizovat více opatření, tak aby se vůbec dalo žádat o dotaci (například komplet okna a přidat zateplení vrchního teplého stropu podlahy na půdě) a jelikož píšete, že Vaši rodiče nemají více finančních prostředků, tak myslím že to nebude nyní dostupné.

Ve Vašem případě, tedy více než 150 tis. Kč nevyzískáte, takže vyberete jen větší okna, která dotačně necháte podpořit, nebo vyberete okna, která jsou pro Vás důležitější (v pobytových místnostech nebo jen některé světové strany). A pokud se rozhodnete vyměnit všechny okna, tak zybetk nad dotaci budete muste uhradit ze svého.

Kdyby jste potřebovala poradit více, nebo chtěli přímo vyřídit bezplatně dotace Nová zelená úsporám Light, tak se na nás neváhejte obrátit.

S pozdravem Martin Dostálek - Techprojekt s.r.o. Ústí nad Orlicí