Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.23 / dotaz č. 155929
Dobrý den,

U staršího domu z roku 1968 plánujeme vyměnit kastlová/špachtlová okna za nová okna s trojskly.

Chtěl jsem se zeptat, pokud by se v budoucnu někdy dělalo zateplení domu, jaké jsou možnosti a zda je to vhodné?

Hlavní stěny domu povětšinou mají tloušťku všude 50 cm a jsou z pálené plné cihly.
V menší části v místě dodatečně přistavovaného schodiště přistavené k zadní části domu (severní) je tloušťka zdiva 32 cm. Fasáda je z brizolitu.

Je vhodné případně provést zateplení a tak více snížit energetickou náročnost a zvýšit tak komfort bydlení, aby se nemuselo tolik topit? Pokud ano, jaký druh příp. izolace a jaká technologie by byla nejvhodnější? Příp. kolik cm izolačního materiálu použít?

Pokud by bylo vhodné dům zateplit, je možné příp. využít nějakého dotačního programu?

Příp. jsou tloušťky stěn již po výměně oken dostatečné?

S pozdravem a přáním hezkého dne
Dobrý den,
ideální je samozřejmě vyměňovat okna a zateplovat fasádu zároveň, pokud ale plánujete zateplovat později, je vhodné teď umístit okna na vnější líc zdiva, aby při dodatečném zateplení vzniklo co nejmenší vnější ostění/parapet a také se eliminovaly tepelné mosty kolem oken. Určitě je vhodné stěny zateplit, samotnými stěnami stále bude unikat velké množství tepla.

Při dostatečném zateplení obvodových stěn je úspora tepla 20-40%, optimální tloušťka izolantu je 20-25 cm. Nejběžnější způsob je kontaktní zateplení ETICS - lepení a kotvení izolantu přímo na stěnu, materiál pěnový polystyren nebo minerální izolace.

Na zateplení obejktu je možné čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám (https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/)
S touto dotací Vám poradí energetický specialista, kterého můžete najíít na tomto odkazu: https://novazelenausporam.cz/specialiste/

Pokud splňujete podmínky programu Nová zelená úsporám LIGHT, je možné využít také tuto dotaci
Podmínky pro žadatele:
Oprávněný žadatel o dotaci z NZÚ Light jsou: vlastníci nebo spoluvlastníci rodinného domu, nebo trvale obývané rekreační stavby, dále jsou všichni členové vaší domácnosti příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, nebo vaše domácnost pobírala v období od 12. 9. 2022 příspěvek na bydlení.
S tímto typem dotace Vám mohou pomoci zástupci EKIS nebo MAS, které najdete na tomto odkazu: https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light

Pro osobní konzultaci, na které je možné probrat možnosti výměny oken a zateplení konkrétnějí, můžete kontakotvat poradenské středisko na tomto odkazu: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.


Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk