Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.3.23 / dotaz č. 156028
Dobrý den,
Rekonstruujeme starý dům (po zboreni zůstaly jenom zdi v přízemí a část skladby stropu) a uvažujeme nad vhodnym zateplením. Tloušťka zdi je 56,5cm, skladba cihla - kámen. Dle projektu je doporučená minerální vata o tl. 160mm. Přesto bychom raději volili PS, ale bojíme se, abychom dům moc neuzavreli a nevznikla plíseň. Některá okna jsou dřevěná, jinak plastová. Prosím o radu, jaký izolant a v jaké tl. zvolit? Příp. Kontakt na specialistů, který vypočte, kde se nachází rosný bod.
Děkuji moc za radu!
Dobrý den,

projektant je na našem území osoba s autorizovaným oprávněním a dlouhodobým studiem k tomu.
Jeho návrh bych respektoval a případně se poradil přímo s projektantem nad daným záměrem.
Můj názor jako energetického specialisty je ten, že pokud dům netrpí vlhkostí od základů, tak je jedno zda má kontaktní zateplení provedené z polystyrénu nebo minerální vaty i s přihlédnutím aplikace finální omítky z neprodyšného materiálu (pravděpodobně neprodyšný). Při tloušťce 160mm bych ani nekontroloval kondenzační zónu vodních par, která u takovéto tl. izolace bude bezpečně mimo nežádoucí zóny. U tl. izolací 50-80mm bych to zvážil, u izolace tl. 160mm nikoli.
Pro podrobný vyčíslení a napočítání „rosných bodů“ bych doporučil se obrátit přímo telefonicky na některé ze středisek EKIS a domluvit si individuální schůzku s osobní bezplatnou konzultací v nejbližším možném středisku EKIS.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV tisk