Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.23 / dotaz č. 156701
Dobrý den. Rád bych věděl, zda mohu žádat o dotaci na hybridní ostrovní fotovoltaiku s bateriemi zatím o výkonu 2280 W/230V, kterou není nutné připojovat na veřejnou síť (často u nás vypínají na celý den elektřinu). fotovoltaiku jsem zakoupil v listopadu 2022. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

fotovoltaická elektrárna musí být ve standardních případech propojená s distribuční sítí pro možnost získání dotace z Nové zelené úsporám. Systémy bez napojení na distribuční síť mohou být dotačně podpořeny pouze v případě, kdy dům není napojen na distribuční síť a nebo z technických důvodů, kdy provozovatel sítě nepovolí připojení FVE.

Pokud budete ve Vašem případě požadovat čerpání dotace, je nutné zažádat o připojení FVE do sítě ať už ve standardním režimu (s možností přetoků přebytků z vyrobené energie do sítě) nebo ve zjednodušeném režimu (bez možnosti dodávky přetoků do sítě). Výše dotace se bude také odvíjet od kapacity instalovaných baterií. O dotaci lze zažádat jednorázově, další navyšování výkonu FVE nebo kapacity baterií není aktuálně podporováno dotací.

Zpětná uznatelnost investičních nákladů je aktuálně na výdaje po 1.1.2021, nicméně očekáváme posun tohoto data při další větší aktualizaci dotačních podmínek. Obvykle se jednalo o maximálně 2 roky zpětně od data podání žádosti o dotaci.
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk