Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.23 / dotaz č. 156731
Dobrý den.

Obracím se na Vás s následujícím dotazem a předem děkuji za odpověď.

Před 25 léty jsme si postavili rodinný dům. Použili jsme plastová okna od firmy HOCO, jejichž výplň byla dvojsklo. Profil těchto oken neumožňuje výměnu za trojsklo. V té době byla montovaná dvojskla méně náročná na tepelnou úsporou, než jsou v současnosti používána.
Protože uvažujeme o využití akce Zelená úspora Light, tak by nás zajímala možnost vyměnit původní dvojskla za dvojskla nové generace .Na vnitřní stranu okna se ještě lepí tepelně izolační folie . Jsme starobní důchodci, v letošním roce mi bude 83 let. Je možné v tomto případě získat dotaci na tuto výměnu ze zelené úspory Light ? Děkuji
Dobrý den,
z programu Nová zelená úsporám Light je podporována pouze celková výměna oken, střešních oken či balkonových dveří ve vytápěných místnostech rodinného domu. Repase oken či výměna zasklení bohužel ve vašem případě není dotována. Toto je umožněno pouze v případě stávajících špaletových oken, kdy může být poskytnuta podpora na celkovou opravu, při níž budou vnější křídla nahrazena novými (případně repasovanými) s izolačním dvojsklem či trojsklem. V ostatních případech se musí jednat o celkovou výměnu oken.
Nově instalovaná okna musí být s izolačním trojsklem a tloušťka rámu musí být minimálně 70 mm. Výše podpory je pak 12 000 Kč na 1 kus výplně.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB