Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.23 / dotaz č. 157069
Dobrý den,

Měl bych dotaz na možnost získání dotace na rekonstrukci bytového domu v Praze. Ze stávajícího malého bytu se rozrůstáme (náš osobní byt) do zbytku půdy. Většina rekonstrukce obnáší zateplení stávající střechy nadkrokevní izolací 16 cm PIR. Dále vytváříme nový vikýř s velkým oknem a stávající plastová okna měníme za nová, lepší U=0,5). V bytě se původně topilo pouze lázeňskými kamny spolu s přípravou teplé vody. Jiné topení zde nebylo. Tato kamna měníme za kondenzační plynový kotel s radiátory a v bytě bude aktivní rekuperace NILAN VPL 15.

Oficiálně jde o bytový dům, ale jsou zde pouze 3 bytové jednotky, vždy na celém patře a pak to naše podkroví. V suterénu jsou 2 nebytové jednotky.

Rekonstrukce již probíhá, takže pokud by bylo možné ze stávající úpravy dostat nějaké peníze, tak jen dobře, ale jinak projekt už neplánujeme měnit.
Dobrý den,
dotace na zateplení bytových a rodinných domů nabízí program Nová zelená úsporám, viz https://novazelenausporam.cz/

Dotace se poskytují v několika oblastech - zateplení, zdroje tepla, solární systémy, vzduchotechnika, dešťovka a další.

Pro získání dotace na zateplení je potřeba splnění několika kritérií. Zejména minimálních parametrů zateplovaných či měněných konstrukcí a dosažení úspory za objekt jako celek. Toto je potřeba podrobněji posoudit, resp. vypočítat.

Ostatní oblasti podpory - vzduchotechnika, zdroj tepla apod. mají rovněž pravidla pro přiznání dotace.

Pro podání žádosti je zpravidla požadován určitý rozsah projektové dokumentace či energetické hodnocení.
Dotace se poskytuje zpětně, po prokázání, že byla opatření provedena.
Požádat o dotaci však můžete ještě před započetím stavby, nebo v jejím průběhu či až po dokončení.

Pokud má objekt pouze 3 bytové jednotky, pro NZU by se posuzoval jako rodinný dům.
Žádost jako taková se podává za dům jako celek, nicméně dílčí oblasti podpory (např. vzduchotechniku) lze řešit i pro jednotlivé bytové jednotky, pokud jsou vymezené v KN.

Pro podrobnější informace doporučuji problematiku prokonzultovat na osobní či online konzultaci nad konkrétním projektem.
Dále upozorňuji, že jsou avizované změny v programu NZU. Současný program zřejmě poběží do konce června, od září by pak měl začít běžet nový.



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk