Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.23 / dotaz č. 157169
Dobrý den,

chtěli bychom si do rodinného domu (do všech obytných místností) postupně (během několika let) instalovat lokální rekuperační jednotky.
Pokud bychom chtěli na toto získat dotaci z fondu NZÚ (zejména na materiál, a případně na jádrové vrtání, které je poměrně drahé):

1. jak dlouho zpětně (po realizaci instalace rekuperačních jednotek) můžeme žádat o tuto dotaci?
Předpokládám, že tento proces nám může zabrat několik let (např. 5).

2. pokud bychom měli doklady ke koupi materiálu, ale instalaci bychom si z větší části prováděli sami (v souladu s tím co doporučuje dodavatel), lze získat na takto instalované rekuperační jednotky do všech obytných místností RD dotaci? A dále, je třeba dokládat nějaký test funkčnosti a ověření instalace správného zařízení (např. že rekuperační jednotka má vhodný průtok vzduchu pro danou místnost) nebo není to třeba?

Děkuji
Dobrý den,
zpětná uznatelnost nákladů je po 1.1.2021.
Instalaci je možné provést i svépomocí. Minimální požadovaná účinnost zpětného zisku tepla je 75 % (deklarovaná účinnost VZT jednotky
při návrhovém průtoku vzduchu, stanovená dle EN 308, popř. EN 13141-7, EN 13141-8 nebo certifikace PHI - Passive House Institute). Podmínkou pro získání podpory v této podoblasti podpory je dosažení průvzdušnosti obálky budovy, který musí vyjít pod 2,5 h-1.
Nic jiného není třeba.