Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.23 / dotaz č. 158010
Dobrý den, Ing. Palusko,
v loňském roce jsme si svépomocí zateplili střechu a fasádu a zároveň pořídili tepelné čerpadlo. Bydlíme v rodinném domě v Zubří a nespadame do nizkoprijmove skupiny občanů. Rádi bychom využili čerpání dotací. Prosím o informaci, jaké jsou možnosti a co je potřeba zajistit.
Předem Vám děkuji za odpověď a přeji pohodový den.

S pozdravem
Dobrý den,
pokud jste provedli jednotlivá opatření při splnění podmínek závazných pokynů Nové Zelené Úsporám (spravované SFŽP při MŽP-Ministerstvu Životního Prostředí), můžete čerpat veřejnou podporu i zpětně. A to u realizovaných opatření po 1. lednu 2021.
K zateplení je potřeba vypracovat tzv. odborný posudek skládající se z projektové dokumentace a energetického hodnocení. Současně s tím lze zažádat o podporu na nové tepelné čerpadlo. Díky kombinaci opatření můžete navíc získat i bonus. Všechny informace na toto téma naleznete na stránkách NZU - http://www.novazelenausporam.cz/rodinne-domy/
Jak jsem již psal, je potřeba potvrdit, že jsou splněny podmínky závazných pokynů. Tímto se zabývají energetičtí specialisté registrovaní pod MPO (Ministerstvu Průmyslu a Obchodu) s oprávněním zpracovat PENB (https://www.mpo-enex.cz/experti/), kteří jsou zpravidla propojeni s projektanty (autorizovanými inženýry a techniky). Další informace lze rovněž získat na infolince SFŽP.

Ing. Radim Paluska, Ph.D.