Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.23 / dotaz č. 158045
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnost dobíjení auta ze solárních panelů + ohřev Tuv. Představují si výkon elektrárny cca 3kw měnič do bojleru a zároveň wallbox napájen ze solárních panelů pokud neběží bojler. Je takové řešení možné? Děkuji
Dobrý den,
obecně je to realizovatelné, jen je potřeba kromě klasických prvků, které obsahuje montáž fotovoltaiky jako samotné panely, střídač, pojistková skříň doplnit ještě o nějakou možnost řízení, které bude usměrňovat toky vyrobené elektřiny, podle priorit zadaných uživatelem. Většinou se jedná od wattrouter, kde se dá zadat priorita jednotlivých spotřebičů. Pokud nebude bojler pouze elektrický, ale třeba budete mít plynový kotel a tím ho nahřívat, tak by mělo být nastaveno za jakých podmínek sepne patrona, aby se to vyplatilo, zejména pokud FVE nebude aktuálně vyrábět dostatek elektřiny. Obecně je to poměrně komplikovaná záležitost řízení a tak by to bylo dobré řešit s firmou, která s tím má zkušenosti, která není jen montážní firmou komponent, ale umí správně nastavit měření a regulaci systému (MaR). Klade to ale i nároky na investora, který by měl umět jasně specifikovat zadání. Protože firma pokud jí řeknete, že FVE má ohřívat i bojler, neřeší co se bude dít když nebude dostatek výkonu FVE, pokud tam nebude nějaký usměrnňovač výkonu, tak se bude přibírat elektřinu ze sítě a to je nežádoucí pokud, to umíte udělat levněji (tepelné čepadlo, případně plynový kotel dle cen plynu)

Co se týče dotací tak tam je možnost žádat v rámci NZÚ D4 30 000kč na každý dobíjecí bod, maximální množství u rodinného domu jsou dva dobíjecí body. Ale u dotace na FVE je to složitější, budˇse použije dotace NZÚ C2 dotace 45 000kč, tam je ale podmínka, že nebude systém napojený do sítě, pokud by byl spojený i s wallboxem, tak jak dohřev bojleru tak walbox by jste mohl používat jen když bude FVE vyrábět elektřinu, ale walbox by přitom napojený do sítě být měl. Takže z hlediska dotací toto průchodné není.
Takže z hlediska dotací a propojení FVE s Wallboxem na dobíjení je možné žádat na FVE s připojením do sítě a to
-bez baterií min instalace 2kWp 40 000kč
-s baterií min instalace 2kWp 60 000kč
Za každý další 1kWp nad výkon 2kWp je 10 000kč, takže ve Vašem případě 50 000kč bez baterií, s akumulátory na bázi lithia je za každý 1kWp 10 000kč, tedy ve Vašem případě 70 000kč za FVE a 30 000kč na baterie pokud budeme předpokládat stejnou kapacitou baterií jako výkon FVE tedy celkem 100 000kč, maximum je ve FVE 10kWp a případně strop dotace 200 000kč, to ale platí za současných dotací NZÚ které končí koncem června a nové podmínky budou platit od září.