Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.23 / dotaz č. 158117
Hezký den.

Jsou prosím již k dispozici informace o možnosti ukládání přetoků elektřiny z FV pomocí elektrolýzy vody do vodíku v domácím prostředí?

Děkuji.
Dobrý den,

Vaše otázka je značně široká - jaký typ informací máte na mysli?

Pokud jde o technologie pro elektrolýzu v "domácím" prostředí - ty jsou již k dispozici, nejsou ale dosud běžně rozšířeny, zejména kvůli ceně a technickému řešení. Vodíkové baterie (spíše řekněme "systémy") jsou ekologičtější a výkonnější než lithiové, ale zatím se používá kombinace primární vodíkové baterie s menší lithiovou baterií pro zajištění flexibility odběru energie. Nicméně tím jak roste a nadále bude růst podíl OZE na energetické bázi, poroste poptávka po akumulaci elektřiny a tím i poptávka po progresivních akumulátorech. Současně lze předpokládat postupné odstraňování nevýhod vodíkových akumulátorů, zejména vyšší ceny resp. nižší pružnosti a účinnosti, spojené s produkcí elektřiny při elektrochemickém procesu slučování vodíku s kyslíkem.

Pokud jde o ukládání přetoků z fotovoltaické elektrárny - je na Vás, jak s přetoky ve své domácnosti ze své FVE naložíte. Z hlediska dotací (Nová zelená úsporám) - nejsou podporovány akumulátory na bázi olova (vč. gelových, AGM a trakčních), Ni-MH a Ni-Fe. Pokud v bateriích nejsou uvedené materiály obsažené, lze o dotaci požádat.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk