Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.23 / dotaz č. 159201
Dobrý den,

plánujeme rekonstrukci ploché střechy, s tím, že v rámci této rekonstrukce bychom rádi provedli i zateplení této střechy, tak abychom dosáhli na dotační program zelená úsporám. Je možné u Vás získat kontakt či přímo posudek energetické úspornosti po provedení rekonstrukce?
Dobrý den,
z programu Nová zelená úsporám (NZU) lze čerpat podporu na zateplení, tedy i zateplení střechy. Je však nutné splnit podmínky pro danou oblast podpory, která tkví v dosažení procentního snížení sledovaných parametrů a zároveň navrhnout dostatečnou sílu zateplení a celkově skladbu střechy. Splnění sledovaných parametrů se prokazuje projektovou dokumentací a energetickým hodnocením budovy.
Projektovou dokumentaci může zpracovat autorizovaný architekt nebo autorizovaný inženýr či technik. Seznam autorizovaných osob naleznete např. zde: https://www.ckait.cz/autorizovane-osoby
Energetické hodnocení může zpracovat energetický specialista s oprávněním k energetické certifikaci budov. Seznam specialistů naleznete zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/
Dále existuje dobrovolný seznam přímo na stránkách NZU, kde můžete vyhledat zpracovatele, kteří se přímo zabývají zpracováním podkladů pro dotační program: https://novazelenausporam.cz/specialiste/
Pokud splníte podmínky výzvy, tak výše dotace na zateplení střechy je aktuálně 600 Kč/m2 - 1000 Kč/m2 zateplované konstrukce, a maximálně 50% způsobilých výdajů.
Upozorňuji, že aktuální výzva NZU by měla běžet do konce června 2023, poté dojde k zastavení příjmu žádostí a na podzim 2023 naběhne nová výzva, jejíž přesné podmínky zatím známy nejsou.
V případě vašeho zájmu je možné se objednat k nám na osobní konzultaci ohledně dotačních možností, nicméně zpracování podkladů vám nejsme z časových a kapacitních důvodů aktuálně zajistit.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB