Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.23 / dotaz č. 159330
Chceme žádat o dotaci máme rodinný dům o třech bytových jednotkách z toho jednu vlastní švagrová a zbylé jednotky já s manželkou, v jedné bydlíme my a v druhé manželky rodiče který pobírají starobní důchod a my pobíráme příspěvek na bydlení, tak se chci zeptat jestli máme na dotaci NZÚ LIGHT nárok, když bychom chtěli vyměnit dvě okna v jednotce, ve které bydlí manželky rodiče ?
Je třeba nejdříve prověřit OPRÁVNĚNOST ŽADATELE. V dotační programu NZÚ LIGHT může být žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně,
nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

DOMÁCNOST (dle kap.9 Závazných pokynů) tvoří krom žadatele také všechny osoby, které s žadatelem v rodinném domě trvale bydlí a podílí se na úhradě nákladů na své potřeby.

RESUMÉ podmínka oprávněnosti žadatele se vztahuje tedy na všechny osoby s trvalým pobytem v RD, tj. ve všech bytových jednotkách. Tato podmínka neplatí pouze v případě horizontálně situovaných vymezených bytových jednotek bez společných prostor viz.níže.

RODINNÝ DŮM (dle kap.9 Závazných pokynů) pro účely programu za rodinné domy považovány stávající, řádně dokončené, v katastru nemovitostí evidované:
- vymezené bytové jednotky, viz definice, v rodinných a bytových domech, s řadově uspořádanými bytovými jednotkami, které svoji stavebně technickou konstrukcí a účelem užívání odpovídají řadovým rodinným domům, a nemají společné prostory a tyto bytové jednotky stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídají rodinnému domu.
VYMEZENÁ BYTOVÁ JEDNOTKA je bytová jednotka, která je evidována v katastru nemovitostí dle § 3 odst. 1 písm. d), e) zákona č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů.

Pro získání dotace na stavební úpravu / zateplení obálky RD nebo výměnu výplní okenních a dveřních otvorů (i části RD) lze získat finanční prostředky z dotačního programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM. K podání žádosti o dotaci je třeba mít k dispozici zpracovanou projektovou dokumentaci stavebních úprav a energetické hodnocení PENB před zahájením stavebních úprav a po dokončení opatření na obálce budovy a splnit požadované minimální úspory. Bližší informace na stránkách www.novazelenausporam.cz. EKIS konzultační střediska Vám mohou poskytnout bezplatnou konzultaci s Návrhem energeticky úsporných opatření NEO-RD a možnou výší dotačních prostředků přímo na Váš RD.