Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.23 / dotaz č. 159422
Dobrý den, ve vyúčtování služeb mě zarazila položka teplo pro teplou vodu. V novém bytě, který mě byl předán 1.12.2022 a vyúčtování je tedy za období 12/2022 t.j. 31 dní (v bytě v tomto měsíci nikdo nebydlel) mám spotřebu teplé vody 0,006 m3 t.j. celkem 6 litrů a za ohřev těchto 6 litrů je v součtu základní a spotřební složky účtováno 701,55 Kč. V detailu vyúčtování u položky výpočet nákladů je uvedena cena 2914,59 Kč/m3 u tepla pro teplou vodu (spotřební složka 70%). Což mě přijde naprosto mimo realitu. Je správné, že i u tepla pro teplou vodu se účtuje základní a spotřební složka a nemělo by být správně jen složka spotřební dle naměřené hodnoty vodoměru ? Detail vyúčtování jsem připraven Vám zaslat na mail, který mě sdělíte. Děkuji za odpověď
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Bohužel bez znalosti podrobnějších informací ve vyúčtování Vám nejsem schopen sdělit více. Nicméně dle vyhlášky č. 269/2015 Sb. Vyhláška o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům je rozúčtování tepla dle paragrafu 4 následující:

Rozúčtování nákladů na poskytování teplé vody v zúčtovací jednotce
(1) Základní složka nákladů na teplo spotřebované na poskytování teplé vody činí 30 % a spotřební složka 70 % nákladů. Základní složka nákladů na vodu spotřebovanou na poskytování teplé vody činí 0 % a spotřební složka 100 % nákladů.

Rozhodné bude rovněž kdy došlo k odečtu teplé vody a co bylo uvedeno v předávacím protokole při převzetí bytu. Doporučoval bych reklamovat vyúčtování u Vašeho správce BD.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna,
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk