Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.23 / dotaz č. 159472
Dobrý den,

obracím se na vás jako předseda SVJ. Na schůzi jsme probírali možnost instalování solárních panelů na střechu s výrobou elektřiny. Jsme dům s 12 bytovými jednotkami a společnou elektřinu využíváme prakticky jen na svícení na chodbě. Poptal jsem několik firem a nabídky byly víceméně stejné. Instalace solárních panelů o celkovém výkonu 20 kWp, návratnost 7,4 let. Vyplatí se provoz FVE pouze při prodeji elektřiny do sítě? Celé mi to dává smysl jen při schválení zákona o komunitní energetice a využití elektřiny v rámci bytů v celém domě. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

při růstu instalací fotovoltaických elektráren, si myslím, že výstavba "menších" elektráren s vidinou prodeje výroby do distribuční sítě, není ekonomicky smysluplná. Existují společnosti, které se zabývají výkupem energie a nabídnou i fixní cenu např. na rok, avšak využití vyrobené energie přímo v objektu pro pokrytí vlastní spotřeby je mnohem výhodnější.

Návratnost 7,4 let je z pohledu investice docela pěkná, avšak odhaduji, že je počítáno s prodejem cca 2-3 Kč/kWh. Aktuálně to není nemožné, bohužel lze těžko odhadnout jaký bude vývoj za rok, dva....

Určitě bude prozatím vhodné počkat na finální znění zákona o komunitní energetice a poté případně vyhodnotit, co bude vhodnější.
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk