Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.5.23 / dotaz č. 160011
Dobrý den,

rád bych se na Vás touto cestou obrátil, zda je možná konzultace s ohledem na případnou změnu ceníku energií v kombinaci s FVE.
Aktuálně máme spuštěnou a instalovanou FVE na našem objektu v Chodově, ale bez historických dat nevím jestli dobře uvažuji....

Řesím varianty:
1) zůstat u stávajícího ceníku na 2roky (ČEZ) s rozdělením EAN na 2 samotné a případné přetoky které nevyužiji prodat ČEZu popř ENTRI atp.
Veškerá výroba nejde do sítě, aktuální úložná kapacita je cca 20kWh v podobě baterií

2) přechod na ceník elektřina pro soláry ČEZ, kde je vyšší měsíční paušál i obchodní část za MWh, ale možná zase vyšší sleva z ročního vyúčtování, protože ČEZ nabízí za MWh totožnou částku

Bohužel nemám dostupná data z podobné lokality o možné výrobě FVE, takže jen odhaduji jak může budoucí spotřeba klesnout a jaký je teoretický export v MWh v průběhu letního období, aby kalkulace byla co nejreálnější.

Je možná konzultace i v tomto směru?? Máte nějaké podklady, které by pomohly k této "studii"
Věřím, že tento směr by mohl být efektivní a nápomocný mnohým domácnostem.

Mohu případně poslat většinu elektronicky.
Dobrý den,
předpokládal bych pro výpočet že cca to co je instalovaný výkon v kWp tak cca tolik vyrobí za rok v mWh, jinak je srovnání nabídek energií je vždycky individuální, záleží na spotřebě, jističích, způsobu vytápění, přípravě teplé vody, úložné kapacitě a denním odběru elektřiny v objektu. Obecně se dá říci, že je ideální stále co nejvíce spotřebovat doma, pokud nemáte dotovaný odkup z první vlny FVE. Protože například v rámci nabídky Čez a elektřiny pro soláry, berte v potaz že Vám Vámi vyrobenou a dodanou elektřinu do sítě odečtou, ale stejně naúčtují distribuci, navíc dodanou energii v rámci těchto virtuálních baterií můžete spotřebovat v rámci kalendářního roku a plus ty měsíční poplatky. Co zvolit bych se rozhodoval podle průběžné spotřeby a předpokládaných přetoků do sítě , aby Vám zaplatili vyšší cenu eletřiny v uvažovaném paušálu. Případně je možné uvažovat o spotových cenách a nějakém zautomatizování na základě cen.
Co se týče cen tak není špatná kalkulačka https://kalkulator.tzb-info.cz/ ale nejde zadat i FVE a předpokládané přetoky.