Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.6.23 / dotaz č. 161322
Dobry den,

mel bych nasledujici dotaz. Mam malou FVE s 1f menicem Fronius IG 30 z roku 2009. Tuto FVE provozuji v rezii zelenych bonusu. Soucasne mam v dome take 2x el. bojler.

1. Zajimalo by me, zda-li by bylo mozne technicky vyresit (pomoci wattrouteru) to, aby vyrobena elektrina byla routovana do toho bojleru, resp. do zasuvky, do ktere bojler zapojuji. Problem bude v tom, ze je zasuvka zapojena na tzv. nocni proud, coz nevim, takze nevim, zda-li jde toto nejak technicky zabezpecit. Zajimala by me pripadne orientacni cena a firma, ktera by toto byla schopna zapojit.

2. Predpokladam, ze nejspis k tomu menici asi nepujde technicky pripojit baterie. Nicmene bych si toto rad overil.

Moc dekuji za pripadne informace.

S pozdravem,

Vlastimil
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující.
Problém lze vyřešit kombinací wattrouteru a přídavného relé nebo stykače s přepínacím kontaktem.
Wattrouter je zařízení, které se umístí do hlavního domovního rozvaděče a propojí se se stávajícím rozvodem. Pokud nejsou k dispozici samostatné okruhy pro výkonové spotřebiče typu bojler, podlahové topení, pračka, myčka, tak je možné využít bezdrátového spínání zásuvek.
Spínání se provádí na základě naprogramování pomocí PC a určí se priority jednotlivých spotřebičů. Pro řízení tepelných spotřebičů (boiler, podlahové topení atd.) se využívají triakové výstupy, které zajišťují spotřebu s proměnným výkonem.
Vzhledem k tomu, že máte zřejmě samostatné vývody pro boilery, je možné použít stávající vývod s tím, že přes klidový kontakt relé (stykače) bude napojeno napájení blokované fáze, cívka bude napájená přes wattrouter a spínací kontakt bude napájen ze shodné fáze s FVE.
Na výstupu se kontakty propojí, doporučuji shodnou fázi.
Zařízení je nutné napájet z fáze, ve které je instalována stávající FVE.
Montáž wattrouteru musí provádět osoba s kvalifikací podle zákona 250/2021 Sb.
Cena základního zařízení + relé může být do 6000 Kč + montáž.
Na stávající střídač nelze napojit baterii. Střídač by musel být hybridní. Relé musí být proudově dimenzováno pro příslušný boiler.

S pozdravem
Ing. Josef Šťastný