Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.23 / dotaz č. 161570
Dobrý den,
v tuto chvíli používáme v RD plyn pro TUV, topení a vaření.
Na domě je instalována FVE o výkonu 7,2 kW bez možnosti přetoků do sítě (off grid). Ukládání energie do baterie 7,2 kWh. V tuto chvíli je energie využívána pouze k pokrytí spotřeby domu a tepelného čerpadla pro vyhřívání bazénu. RD je cca 35 let starý, bez podlahového topení a proto neuvažujeme o pořízení TČ jako zdroje vytápění a ohřevu TUV.
Topit budeme nadále plynem.
Chtěl bych pořídit boiler 200 l s topnou spirálou 2200 W a vodu v něm ohřívat pomocí přebytků v FVE.
Je možné napojit výstup z bojleru na vstup do plynového kotle, který má svůj integrovaný nabíjecí zásobník o objemu 100 litrů?
Moje představa je taková, že pokud bude voda v bojleru dostatečně nahřátá z FVE, plynovým kotlem by pouze protekla. Pokud bude nahřátá v FVE na menší teplotu (např. 35°C), plynový kotel by ji pouze dohřál na požadovanou teplotu (např. 55 - 60°C). V zimním období nebude v boileru zapnuto nahřívání z FVE, tudíž bude protékat pouze studená voda (nebo by mohl být instalován obtok bojleru).
Mohlo by to takto nějak fungovat?
Plynový kotel je Viessmann VITODENS 222-W 4,8-19 kW pro ekvitermně řízený provoz.
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
obecně to samozřejmě možné je, předehřev pomocí akumulační (taktovací) nádrže se běžně používá. Doporučuji konkrétní zapojení nové nádrže konzultovat s topenářem, umístění nádrže by mělo být co nejblíže integrovanému zásobníku kondenzačního kotle, ideálně pod jeho úrovní (eliminace ztrát v rozvodu mezi zásobníky a samotížný ohřev při větším rozdílu teplot). S topenářem také doporučuji konzultovat nastavení kotle, současné kondenzační kotle mají pokročilejší algoritmy ohřevu TV a široké možnosti nastavení.