Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.23 / dotaz č. 161936
Dobrý den, chtěl bych zateplit podkroví na starším domě a následně tam udělat několik místností pro bydlení. Krovy jsou v dobrém stavu, střešní tašky taky, fólie tam je. Pokud to zateplím s doporučovaou tloušťkou 30-40cm, tak mne tam moc místa nezbyde. Je možné použít nějaký tenší materiál - tloušťka do 20cm by tam byla realizovatelná - s dostatečným tepelným odporem?
Dobrý den,
tepelná izolace s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi je například PIR izolace (součnitel tepelné vodivosti λd = 0,020 - 0,022 W/mK) oproti například minerální izolaci (λd = 0,035–0,045 W/mK).
Při použití PIR izolace v zateplení střešní konstrukce mezi krokvemi a pod krokvemi může dojít k náročnější reailzaci, hlavně v úrovni mezi krokvemi, kde je problematické vyplnit celou vrstvu bez prázdných dutin například kolem krokví.
Proto je vhodnější realizovat vrstvu tepelné izolace mezi krokvemi z minerální izolace, která kompleně vyplní prostor mezi krokvemi. Vrstvu pod krokvemi je možné realizovat z PIR desek. Pokud jsou použity PIR desky s hliníkovou fólií na povrchu je možné přelepením spar parotěsnící páskou docílit vrstvy parozábrany.
Další varianta je například vakuová izolace (λd = 0,007 W/m·K) nebo aerogel ( λd = 0,015 W/(m·K), tyto varianty jsou cenově i realizačně náročnější.

Je důležité návrh skladby střešní konstrukce zohlednit i z hlediska kondenzace vodních par a požárně-bezpečnostních předpisů.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk