Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.6.23 / dotaz č. 161952
Dobrý den,

1)Dá se prosím říct, jaká je běžná cena za solární ohřev vody? Úplně základní set, bez baterie. Na eshopech vídám cenu setů cca kolem 2kWp za 40 000 kč. Dotace za 90 tisíc mi tak přišla reálná. Nicméně nabídky firem, které oslovuji začínají od 150 tisíc. Je tedy reálné fotovoltaický ohřev za 90 tisíc v dnešní době sehnat?
2)Pokud bych zkusila zažádat o dotaci (nyní splňuji podmínky, pobíráme příspěvek na bydlení) a získala ji, nebyl by problém, kdybychom realizovali až třeba 3/24? Vadí kdybychom v době realizace, nebo pak u vyúčtování akce příspěvek na bydlení už nepobírali?
3) pokud bychom nakonec firmu na realizaci nesehnali a fotovoltaiku nedělali, tak dotaci bychom samozřejmě vrátili. Ale je tam pak i nějaké penále, že záloha byla vyčerpána (při vyúčtování vrácrna), ale k opatření nedošlo?
ad 1) Běžná cena v obecné podobě za solární ohřev vody neexistuje. Částka za nějakou sadu je nutné podrobit vždy analýze a kontroly a v žádném případě ji nedoporučuji kupovat separátně aniž to proberete s realizátorem. Mohlo by se totiž stát, že vámi vybraná sada nebude vyhovovat.
Zcela určitě bude nějaká lokální cena za tuto instalaci, které bude odvislá na místních firmách a jejich zakázkovém naplnění. Pokud se budete pouze orientovat na cenu, jedná se o zásadně nesprávnou a chybnou cestu. V nízké ceně může být často skryta nízká využitelnost, odložení datumu instalace, nízká kvalita instalace, ne všechno bude v ceně apod. Zásadně tedy instalaci nic nebrání, protože dotace pro NZÚ Light je poskytováno max. 90.000 Kč a to pouze pokud tuto částku jako minimální z vyúčtování dosáhnete.

ad2) To podle bodu 2.1 odst. a) není problém, stačí pokud v uvedené období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti jste příspěvek na bydlení pobírala. Pokud tedy po podání žádosti někdy v budoucnu o příspěvek na bydlení přijdete, nebude to mít již žádný vliv. V bodě 6.7 je stanovena maximální lhůta k doložení realizace na 12 měsíců, takže podle vašeho dotazu pokud instalaci provedete v březnu 2024 by mělo být vše v naprostém pořádku. Ve výjimečných případech na extra žádost lze požádat o prodloužení 12měsíční lhůty.

ad3) Pokud doložíte, že jste třeba ze zdravotních, stavebních nebo jiných důvodů nakonec opatření nerealizovala, v případě že dotaci vrátíte by neměl žádný finanční postih hrozit.

V případě, že v průběhu 5 leté doby udržitelnosti dojde k nějakým jiným změnám, pak se část dotace, podle datumu změny, může samozřejmě vracet.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk