Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.23 / dotaz č. 162026
Dobrý den,
zateplujeme rodinný dům a zajímá mě, jaký je rozdíl mezi dílčím podporovaným opatřením (Zateplení pouze vybraných dílčích konstrukcí) a základním běžným zateplením rodinného domu.
Budeme zateplovat fasádu + podlahu půdy a strop ve sklepě, takže vše. Zateplené není jen zádveří, které bylo dříve otevřené a my jsme ho uzavřeli a vytápíme radiátorem.
Děkuji.
Dobrý den,
předpokládám, že se jedná o program Nová zelená úsporám, Rodinné domy.
Webové stránky programu: https://novazelenausporam.cz/

Zateplení budovy se řeší v oblasti podpory A - Zateplení.
Rozdíl mezi kategorií A-Dílčí a A-Základ je kromě výše jednotkové dotace zejména v technických parametrech. které program požaduje.

V oblasti A-Dílčí je to zejména součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí a výše úspory oproti původnímu stavu domu (úspora se hodnotí ve 3 parametrech).

V oblasti A-Základ je vyšší požadavek na úsporu, a navíc musí dům plnit předepsaný průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy (průměrné paramety konstrukcí, za celý dům). Na jednotlivé konstrukce jsou pak kladeny o něco měkčí požadavky, než v oblasti A-Dílčí.
Pro splnění této kategorie podpory je obecně nutné, aby celé obalka budovy, nebo velká většina této obálky byla zateplená. Pokud nějaká větší konstrukce zůstane bez zateplení, celkových parametrů dům většinou nedosáhne.

Pro úplnost dále uvádím, že existuje ještě kategorie A-Komplex, která má ještě přísnější požadavky na průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy, ale zároveň nabízí ještě vyšší dotaci.

Pro posouzení konkrétního projektu je potřeba konkrétní vyhodnocení.
Rámcově lze odhadnout, jak bude objekt vycházet např. při osobní konzultaci ve středisku EKIS.
Seznam středisek naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
Zaručený výsledek nicméně ukáže až výpočet.

Současný program Nová zelená úsporám končí příjem žádostí ke 30.6.2023. Od září 2023 bude běžet nová výzva NZU. Základní podmínky nové výzvy v oblasti zateplení zůstávají velmi obdobné.


Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk