Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.23 / dotaz č. 162121
Dobrý den, prosím Vás o radu. Zvažujeme výměnu stávajících oken za nová plastová. Nemůžeme se rozhodnout ohledně systému těsnění. Z hlediska ceny nám bylo nabídnut profil s 2 doléhacími těsněními. Prosím Vás o radu, zda se vyplatí připlatit spíše za systém profilu se středovým těsněním.
Tedy, zda je rozdíl z hlediska těsnosti a úspor u profilu se středovým těsněním natolik výrazný, že se vyšší investice vyplatí. Děkujeme Vám a jsme s pozdravem.
Dobrý den, systém se středovým těsněním přidává mezi obvodová doléhací těsnění na rámu středovou planžetu těsnící prostor/dutinu mezi rámem a křídlem okna. Použití tohoto těsnění navíc mírně zlepšuje součinitel prostupu tepla rámu a mírně zlepšuje tlakovou těsnost okna. Používá se hlavně u více (6,7) komorových profilů, u 5ti komorových se s ním setkáte málokdy. Vícekomorový profil se středním těsněním bude mít součinitel prostupu tepla rámem kolem 1 W/m2.K, běžný profil pouze s 2 doléhacími těsněními cca 1,2-1,5. Nicméně neznamená to, že vícekomorový je o 20 % úspornější. Následně záleží hlavně na použitém skle (dvoj, troj). Dá se velmi zjednodušeně říct, že běžný profil (5 komora) s dvojsklem má celkový součinitel prostupu cca 1,2 W/m2K, vícekomorový (6,7, se středovým těsněním) s trojsklem cca 0,7 W/m2K. Tedy při velkých prosklených plochách už se jedná o vcelku významný rozdíl.
Při rozhodnutí bych posuzoval:
- co je to za nemovitost ? - novostavba, rekonstrukce ? u novostavby bych zvažoval vícekomoru se středovým těsněním, obzvlášť pokud je v pasivním standardu a s rekuperací (potřebujete kromě izolace i těsnost). Pro rekonstrukci, obzvlášť pokud je vyšší vlhkost stávajícího domu bych ta těsná okna příliš nedoporučoval
- kolik je prosklených ploch ?
- jaký je zbývající stav domu ? (př. pokud měníte jen okna, ale zbytek konstrukcí zůstává původní, pak úplně nemá smysl vyšší investice do středového těsnění
Případně pokud mi sdělíte další informace, mohu vám odpovědět přesněji.
Jakub John
Odpovídá:  Ing. Ph.D. Jakub John - M-EKIS 3M54 Třebíč, Ing. Jakub John, Ph.D. tisk