Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.6.23 / dotaz č. 162483
Dobrý den, je možné v rámci programu NZU LIGHT požádat o výměnu stávající prosklené stěny z materiálu LUXFERY za plastové okno s izolačním trojsklem?
Dobrý den,
Oblast podpory NZÚ Light je členěna podle typu zateplení. V žádné aktivitě podle tabulky 1. bodu 3.1 se v průběhu zateplování nebo výměny oken nikde neřeší provedení modernizace.

S vaší plánovanou opravou totiž přecházíte z kategorie "Fasády" do kategorie "Výměna oken." A to program nikde nepodporuje a neřeší.

Pokud bychom přistoupili k situaci tak, že se jedná o prosklenou stěnu "fasádu" - jednoduchým zdůvodněním že LUXFERY nejdou otevírat, nemůže se tedy jednat o okno, ale o stěnu. Pak byste musel tyto LUXFERY jako fasádní prvek zateplit (podle m2 plochy) - a to takovým způsobem, abyste splnil tepelněizolační návrhovou vodivost 0,04 W.m-1.K-1 a tloušťka musí být zvolena tak, aby tepelný odpor přidané vrstvy byl R=5,0 m2K/W. Jinými slovy, aby byl splněn izolační efekt. Přijdete však o světlo do budovy (na schodiště, vstup, apod.). což nevím jestli je nejlepším řešením pro Vás.

Ve vašem případě totiž nejde použít hodnota podle 3.2.2.1 bodu b) minimální tlouštky 200mm, protože se nejedná implicitně o fasádu.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk