Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.23 / dotaz č. 162765
Dobrý den,
stavíme pasivní dům (plovoucí základová deska - 25 cm, 2 vrstvy kari sítí) založený na 50 cm vrstvě zhutněného pěnoskla s 30cm izolací polystyrenem kolem domu (včetně strany ke krytému stání). Pod jednou střechou bude jak samotný dům, tak vedle kryté stání uzavřené z obou stran rolovacími vraty a garáž (s 10cm izolací polystyrenem na venkovní zdi). Na základové desce bude v domě 12cm polystyren a podlahové vytápění. V krytém stání a garáží bude na základové desce vrstva min. 10 cm zhutněného pěnoskla, poté keramická/betonová dlažba. Kolem samotné základové desky, krytého stání i garáže bude extrudovaný polystyrén jakožto perimetr (dům 30cm / kryté stání a garáž 10 cm). V případě, že by se udělala jedna základová deska s nepřerušenou výztuží, vytvoří se tepelný most mezi domem a krytým stáním ve výztuži? Bude docházet k šíření chladu z krytého stání pod dům skrze armaturu?
Děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne
Dobrý den,
pokud bude podkladní železobetonová deska průběžná přes vytápěné a nevytápěné prostory bude tvořit tepelný most.
Optimální řešení je oddělit nevytápěnou část (garáž) od vytápěné části RD. S vhodným rozdělením Vám může pomoci zpracovatel projektové dokumentace nebo statik.

Pokud budete mít zájem je možné tento detail vyřešit na osobní konzultaci.
Seznam EKIS pro osobní konzultaci najdete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS, případně Vám rádi poradíme i u nás v kanceláři.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk