Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.7.23 / dotaz č. 163011
Dobrý den, aktuálně mám dokončený projekt na nový přízemní dům z tvárnic ytong... ("byl uveden obchodní název pórobetonvého zdiva tl.500 mm"), ale vzhledem k velkým otvorům se obávám tepelných mostů právě v oblasti překladů, žal.kastlíků atd. Napadla mne varianta změnit zdivo za VPC 17,5 + zateplení šedým polystyrenem 25,30cm. Velké plochy jsou orientované na jih a západ. Vytápění a ohřev TUV jsem plánoval pomocí TČ země (vrt) - voda, rekuperaci plánuji také. Dle aktuálního PENB je potřeba energie pro vytápění a ohřev TUV 9,5MWh/rok.
Deska domu 16x11m, obdelníkový tvar, sedlová střecha.
Doporučili byste mi spíše jednovrtvou skladbu stěny, nebo raději tenčí se zateplením? U VPC jsem četl, že vyžaduje betonový strop kvůli lepši statice obvodových stěn, to by byla celkem velká investice, navíc když je dům přizemní a neplnil by funkci podlahy v 2NP.
Mělo by smysl platit za TČ země-voda, když by dům byl takto silně izolován?krb ani kamna v projektu nemám, nerad bych je používal jako pravidelný zdroj tepla.
Mohu zaslat veškerou projektovou dokumentaci.
Děkuji
Dobrý den,
pro svislé konstrukce rodinného domu je možné zvolit obě varianty jak jednovrstvé tak dvouvrstvé zdivo.
Káždá varianta má svoje výhody i nevýhody. Nevýhodu jednovrtsvého zdiva u provádění žaluziových boxů u otvorů velkých rozměrů jste již popsal.
Je důležité si řící k jakým hodnotám by měl vás dům směřovat (například pasivní dům, atp.) a jestli budete chtít čerpat podporu například z programu Nová zelená úsporám (Pasiv+). Tyto požadavky budou mít vlvi na celkové vlastsnoti jednotlivých kosntrukcí.
Varianta nosné konstrukce z vápenopískového zdiva tl. 175 mm v kombinaci se zateplovacím systémem tl. 250-300 mm je možná varianta pro realizaci i provedení komplikovanějších detailů.
Železobetonová monolitická stropní deska není poviností. Vzhledem k malé tloušťce nosné konstrukce je, ale nutné návrh svislých a vodorovných nosných konstrukcí konzultovat se statikem nebo zpracovatelem projektové dokumentace.

Vzhledem k tomu že neznám více souvislostí a Váš projekt, doporučuji osobní konzultaci.
Osobní konzuktaci je možné si domluvit s EKIS nebo MAS, seznam najdete na tomto odkazu: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
nebo Vám rádi poradíme na osobní nebo online konzultaci u nás v kanceláři.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk