Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.7.23 / dotaz č. 163383
Dobrý den,
měl bych prosím několik dotazů k zateplení.Mám domek po rodičích,který si trochu předělávám na důchod,který se pomalu blíží a chceme se tam přestěhovt z nájemního bytu.Jelikož není dost možné zaizolovat stávaící strp z půdy,snížil jsem stropy v místnostech za pomoci kostrukce a sádrokartnu.Místnosti měli původní víšku 275cm.Snížil jsem cca o 16cm.Snížený prostor jsem vyplnil minerální vatou síly 16cm.Na kostrukci jsem dal parozábranu s hliníkovým potahem,kterou jsem tmelem na parozábrany nalepil na obvodové zdi.Pak jsem dal sádrokarton.Původní strop má složení,ze vnitř místnosti:štuková omítka nahozena na rákos,který je přichycen na desce silné25mm.Ta je přibita na trám síly 20cm.Na horní straně trámu je opět deska 25mm(to už je ze strany půdy)a na desce je hliněná mazanina tloušťky cca 8cm.Jaká je prosím tepelná ztráta původního stropu a snížil jsem o něco,nebo zda to bude znát na spotřebě tepla to nové snížení stropu s izolací?
2.Na společnou zeď se sousedem,chci si z mé strany udělat předstěnu z konstrukce a sádrokartonu o síle 5cm.Je tam nutné vložit izolaci a parozábranu?Sousední místnost je vytápěná i náš pokoj.
3.Na venkovní zdi ze dvora je nalepený 5cm polystyren s akrylátovou fasádou.Chtěl bych tutu izolaci zesílit ještě o 10cm.Můžu nový polystyren nalepit na původní fasádu,která pevně drží,nebo se musí stará izolace otrhat a udělat vše nové.
Předem děkuji za Vaši odpověď.
S přáním hezkého dne
Ladislav Sedláček
Přeji dobrý den pane Sedláčku.
Podle vašeho popisu úprav Vám posílám odpovědi na jednotlivé dotazy:
1. podle Vašeho popisu nového složení konstrukce zaizolování stávajícího stropu z půdy bude dosažen tepelný odpor cca 3,97 m2*K/W (včetně ponechání původních konstrukcí stropu a přestupů tepla z vnějšího a vnitřního prostředí). Tím jste zvýšit tepelný odpor při prostupu tepla cca 5,8- krát. Celkový součinitel prostupu tepla „U“ vychází na 0,2518 W/m2*K, což vyhoví současné požadované normové hodnotě „Un,20“ pro daný typ konstrukce.
2. pokud je sousední místnost s Vaším vytápěným pokojem trvale celoročně vytápěná na stejnou teplotu, tak tak by tam nemělo docházet k přestupu tepla. Nicméně pokud budete dělat předstěnu z konstrukce a sádrokartonu o síle 5cm, tak bych tam tu minerální izolaci mezi konstrukce vložil. Není to takový velký investiční náklad, snížíte i přenos hluku a případné rozdíly v teplotách v sousedících místnostech nepůjdou z Vaší strany do temperace společné zdi.
3. Ano. Pokud je původní izolace v dobrém stavu je možné novou izolaci 10 cm (možno i v tl. 15 cm) pokládat/nalepit na původní izolaci s tím že kotvící systém nové vrstvy tepelné izolace by byl až do nosné stěny.
S přáním hezkého dne
Petr Belica