Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.23 / dotaz č. 163536
Dobrý den.
Prosím, potřebovali bychom poradit a pomoct.
Chtěli bychom kombinaci více dotací abychom, pokud možno, dosáhli i na bonus (výměna kotle+akumulační nádrž, dešťovka zálivka, dílčí zateplení).
Prosím pokud budeme zateplovat střechu a stropy u bungalowu cca 130m2 stačilo by to na dotaci?
Děláte i posudky k dotaci?
Moc děkuji za pomoc Langerová
Dobrý den,
na provedení Vámi uvedené kombinace úprav Vašeho RD pro snížení energetické náročnosti je možno požádat a získat dotaci a případně i dotační bonus za kombinaci úsporných opatření z dotačního titulu NZÚ Rodinné domy, který podporuje komplexní nebo dílčí zateplení, výměnu kotlů a kamen, environmentálně šetrné způsoby vytápění, přípravu teplé vody, zpětné získávání tepla z odpadní vody, instalaci obnovitelných zdrojů energie a systémů řízeného větrání. Čerpat dotační příspěvek je možné také na hospodaření s dešťovou a odpadní vodou, výstavbu zelených střech a spolu se zateplením také na instalaci stínicí techniky. Program podporuje také dobíjecí stanice pro elektromobily a výsadbu komunitní zeleně.
Konkrétněji je z hlediska možností stavebních úprav a opatření pro snížení energetické náročnosti v rámci dotace NZÚ Rodinné domy následující rozsah možností podpory pro:
- zateplení
- výměnu zdroje tepla
- přípravu teplé užitkové vody
- fotovoltaické systémy
- systémy řízeného větrání,
- využití tepla z odpadní vody,
- hospodaření s dešťovou a odpadní vodou,
- instalace stínicí techniky,
- zelenou střechu,
- ekomobilitu.
Na uvedené stavební úpravy a opatření pro snížení energetické náročnosti rodinného domu je v případě jejich kombinace možno získat k dotaci z NZÚ Rodinné domy také navíc bonusy.
Detailní podmínky pro získání dotace a případných bonusů jsou uvedeny v pokynech „NZÚ RD Závazné pokyny“ – viz. https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/.
Důležité je, že pro získání dotace na zateplení z NZÚ Rodinné domy musí provedená opatření splnit předepsané parametry a předepsanou úsporu dodané a neobnovitelné energie min. 10 % (viz. str. 13 dotačních podmínek).
Provedení zateplení se pro dotaci dokládá odborným posudkem, obsahujícím předepsané energetické hodnocení, výpočet energetické úspory a také projekt provedení zateplení. Provedení se dále dokládá vynaloženými náklady realizace. Dotací je možno pokrýt až 50 % nákladů zateplení, včetně odborného posudku s projektovou přípravou. Rozsah odborného posudku pro zateplení je uveden v podmínkách na str. 10 – viz https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/ .
O dotaci je nutno požádat elektronicky stanovenou formou a doložit požadované podklady. K žádosti je nutno doložit souhlas případných spolumajitelů RD.
Dosažená úspora energie zateplením se v odborném posudku dokladuje autorizovaným průkazem energetické náročnosti současného stavu budovy a následně po provedených opatřeních.
Provedení dalších Vámi uvažovaných dotovaných energeticky a ekologicky úsporných opatření (výměna kotle + akumulační nádrž, dešťovka zálivka) se provádí a dokládá dle stanovených podmínek NZÚ.
K Vašemu dotazu - s ohledem na stávající úroveň našich informací nelze předběžně kvalifikovaně posoudit, zda Vámi uváděné zateplení střechy a stropu bungalovu 130 m2 potřebnou úroveň úspory energie na vytápění splňuje.
Pro upřesnění a případné stanovení rozsahu zateplení doporučuji - a je účelné - zpravování návrhu možností energetických úspor - formou poradenství EKIS a M-EKIS, které může zahrnout také speciální konzultace typu „návrh energetických opatření“ (NEO), a to na základě samostatné žádosti o dotaci (NEO pro rodinné domy - NEO-R).
Prostřednictvím EKIS je tedy možno u mě (nebo u jiného zvoleného specialisty Ekis) zadat zdarma vypracovat výše uvedený návrh energetických opatření“ (NEO) pro lepší orientaci při rozhodování.
Tento návrh energetických opatření NEO však neobsahuje konkrétní výpočty a nenahrazuje odborný (energetický) posudek. Zvýší však Vaši informovanost pro rozhodování o účelném rozsahu zateplení a opatření.
K Vašemu dotazu – ano, zpracováváme odborné posudky pro NZÚ.

S přáním hezkého dne Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410