Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.23 / dotaz č. 163637
Dobrý den. Rádi bychom chtěli postavit pasivní dům. Když se obrátíme na stavební firmy, které nabízejí stavby pasivních domů, mají i projektanty, liší se jejich odpovědi v oblasti vytápění a spotřeby energie. Víme spolehlivě jen to, že musíme mít rekuperaci. Ale potřebovali bychom vědět jestli musíme mít tepelné čerpadlo, nebo fotovoltaiku, nebo musíme mít oboje. Také nevíme jaký způsob vytápění je dovolený. Někde nám říkali, že dnes je vhodné do pasivního domu pořídit krbová kamna, což nám nějak nedává logiku, a v případě el. podlahového topení bychom nedosáhli na pasivní dům. Také jsme se dozvěděli, že existuje aktivní rekuperace, která i vytápí a pak bychom nemuseli mít žádné jiné topení. Prosím můžete nám poradit. Děkuji
Dobrý den,
zdroj pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody je ovlivněn požadavkem na primární nebnovitelnou energii (Vyhláška č. 264/2020 Sb. Vyhláška o energetické náročnosti budov), který musí nově navrhovaný objekt splňovat.
Bez informací o řešeném RD nejde jednoznačně řici jaký zdroj bude nutné navrhnout aby splňoval požadavky na primírní neobnovitelnou energii.

Krbová kamna i aktivní rekuperaci je možné do pasivního domu navrhnout.
Výběr zdroje vyžaduje individuální přístup dle navrženého objektu (lokalita, tepelné ztráty, tvar, orientace, atd.), proto bych Vám doporušil osobní konzultaci se střediskem MAS nebo EKIS (Seznam stedisek: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS), přpadně Vám rádi poradíme u nás v kanceláři.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.

Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk