Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.23 / dotaz č. 163903
Dobrý den, nyní kupujeme novostavbu, PENB je ve třídě C nebo B. Rád bych se zeptal, zda jdou zpětně uplatnit dotace na zateplení nebo jakékoliv jiné dotace, když nebyly čerpány prvním majitelem?
Dobrý den,
dotace Nová Zelená Úsporám Light (určená pro starobní důchodce, invalidní důchodce a rodiny s příspěvkem na bydlení) nelze využít, neboť není určená pro novostavby. I pokud by se jednalo o celkovou rekonstrukci, tuto dotaci nelze využít (i pokud byste splnili ostatní podmínky), neboť jednou s hlavních podmínek je mít na adrese trvalé bydliště před 12.9. 2022.
Dotaci Nová Zelená Úsporám, která je určena pro novostavby pravděpodobně rovněž nebudete moci využít, protože dotace předpokládá doložení faktur na jména žadatele (z doby výstavby) a rovněž doložení dosažení potřebných parametrů během výstavby (dozor, fotodokumentace, blowerdoor test), která pravděpodobně nebudete mít k dispozici. V současnosti není program spuštěn, předpokládá se jeho spuštění v září. Podmínky pro novostavby budou ještě přísnější, než byly doposud. Pokud tedy novostavba nebyla vyprojektována a následně postavena jako pasivní objekt s řízeným větráním, velmi pravděpodobně nebude možné dotaci získat.
S pozdravem Dalibor Andrejs, EKIS Nymburk
Odpovídá:  Ing. Dalibor Andrejs - EKIS Nymburk Andami tisk