Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.23 / dotaz č. 164301
Dobrý den,

obracím se na vás s dotazem týkající se zateplení rod. domu. Chtěl bych zateplit RD z roku cca 1960, kdy 3 stěny mají 45 cm a jedna 30 cm (z jakého důvodu nevím). Můj dotaz je, zda by se dalo spočítat a vyhodnotit, jestli zateplit budovu 10ti cm tmavým polystyrenem nebo 12ti cm. Jedna firma mi doporučuje 10cm, či 12 cm, druhá firma dokonce 16 cm (u této varianty by se musely předsunout štítové strany tak, aby přesahovaly tl.polystyrenu, což je nesmysl. Skladbu domu neznám (cihly či škvárovky), dům jsem koupil. Okna plastová.
Mám obavy, abych sílu izolace nepodcenil (a tím by byla zbytečná) a nebo, abych dům "neuzavřel" a hrozilo by riziko plísní, které tam nyní nejsou). Děkuji
Dobrý den,
parametry skladby stěny po provedení zateplení (součinitel prostupu tepla, tepelný odpor, riziko kondenzace, difúzní odpor apod.) lze samozřejmě počítat pouze, pokud je známa skladba stěny – tj. pokud máte o výpočet zájem, je třeba zjistit, z čeho je stěna vyzděná. Obecně lze však konstatovat, že vnější kontaktní zateplovací systém je vhodný u objektů, které mají vyřešenou izolaci proti zemní vlhkosti (což domu z roku 1960 předpokládám, že ano), a mají dostatečnou únosnost pro umístění kotev zateplovacího systému. Zateplovat stěnu v tl. 30 cm kontaktním zateplovacím systémem v tl. 10 cm velmi pravděpodobně nebude stačit ani pro splnění současných norem, natož pro využití dotačního financování, kdy je 10 cm rozhodně málo. S ohledem na plnění požárních požadavků, cenu materiálu a cenu práce, lze v současné době jako nejekonomičtější řešení ve většině případu provést zateplení v tl. 20 cm, samozřejmě pokud to není technicky možné, je vhodné doporučit maximální tloušťku izolantu, kterou osadit lze.
S pozdravem Dalibor Andrejs, EKIS Nymburk.
Odpovídá:  Ing. Dalibor Andrejs - EKIS Nymburk Andami tisk