Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.7.23 / dotaz č. 164551
Vážený pane,mám zájem NZU lght na ohřev vody s dotací 90t.Podmínky zcela já i manželka splňujeme.Rád bych se dozvěděl,zda-li je možné když bude boiler ohřátý,přepojení na další odporové spotřebiče (infra panel a pod.)
A také jestli bude možné v budoucnu tento systém rozšířit o akumulaci do baterie a zvýšit počet panelů.Toto stále v ostrovním provedení.
Moc díky za odpověď,zdravím.
Dobrý den, ano, ale tento podporovaný systém je primárně určen především pro ohřev teplé vody. Systém musí být vybaven regulací, která upřednostňuje využití pro ohřev vody v el. bojleru nebo akumulační nádrži. Přebytky lze využít libovolně. Systém s baterií, případně pro prodej přebytků, bude nákladnější a dotace pokryje jen část nákladů. Pro tyto FV systémy může být výhodnější podpora fotovoltaických systémů ve standardním programu Nová zelená úsporám, která může dosáhnout až 200 tis. Kč. Obě podpory nelze čerpat současně. V případě realizace dalšího fotovoltaického systému pro výrobu elektrické energie, a to pro vlastní spotřebu, nebo i pro prodej přebytků, nesmí být tento systém propojen s dotovaným systémem pro ohřev vody, a to nejméně po dobu udržitelnosti podporovaného systému, která je v případě NZÚ light stanovena na 5 let ode dne doložení dokončení realizace. Montáž systému musí provést odborně způsobilá osoba, držící oprávnění podle zákona 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Je možné zdarma využít i konzultace přímo na místě s poradci MPO : https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS, který vám může pomoci i s administrací žádosti a vypracuje potřebné zprávy pro podání žádosti a po dokončení realizace.