Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.7.23 / dotaz č. 164552
Dobrý den, pane inženýre,

Chtěla bych se prosím zeptat, máme rodinný dům v Dlouhé Loučce u Uničova a uvažujeme nad využitím nového dotačního programu Oprav dům po babičce. V požadavcích dotace je komplexní zateplení, zlepšení energetické náročnosti budovy o 20%, myslíte, že kdybychom zateplili střechu, vyměnili krytinu (je tam eternit), zateplili fasádu a vyměnili okna, dveře, že by to podmínky splnilo? Dům je přes 100let starý, kamenitá podezdívka, zdi z kvalitních cihel a dům je ze 2/3 podsklepený.

Předem Vám děkuji.

S pozdravem Mgr. Lenka Grässleová
Dobrý den,

v Závazných pokynech (níže zasílám odkaz) jsou uvedeny přesné podmínky, které musí Vámi provedené opatření (tzn. zateplení) splňovat. Každá dílčí konstrukce, na které je prováděno opatření musí splňovat parametry vyhlášky č.264/2020 Sb. a normy ČSN 73 540-2. Jednotlivá provedená opatření musí být taková, aby průměrný součinitel prostupu tepla celé budovy dosáhl hodnoty 0,7 Uem (prostup tepla u "referenční budovy") a dále se snížila energetická náročnost celé budovy v několika sledovaných parametrech.
Tzn. pokud dokážete vytipované konstrukce zateplit tak, že splníte všechny parametry, nemusíte zateplovat podlahu přízemí. Nicméně pokud je velká část budovy podsklepená, a s dostatečnou světlou výškou, lze vhodně zateplit podlahu (tzv. strop sklepa) pomocí polystyrenu. Jedná se o poměrně jednoduše proveditelné opatření.
Krytina nemá na energetické vlastnosti téměř žádný vliv, důležité jsou tepelněizolační materiály. Pokud to jen trochu jde, minimalizujte si obálku budovy. Tím myslím prostor, ve kterém se má držet teplo. Neznám Váš konkrétní případ, ale pokud máte nevytápěnou půdu, tak nezateplujte střechu, ale zateplete strop vytápěných místností - samozřejmě ze strany půdy (tzn. zateplení podlahy půdy). Pokud byste měli nevytápěnou půdu a zateplili střechu, tak Vám teplo s obývaných místností utíká na půdu a drží se tam - tzn. zvětšujete si vytápěný objem vzduchu, zvětšujete teplosměnnou plochu (místo ochlazovaného kvádru máte teď ještě trojhran (půdu) nahoře).
Každý dům je třeba posoudit individuálně. Nabízí se využít zdarma poradenství M-EKIS nebo EKIS. Poradce Vám zpracuje "na hrubo" Návrh energetických opatření pro Váš konkrétní dům. Dozvíte se z něj, jak a čím zateplit, kolik Vás to bude stát, jakou dotaci využít a co Vám to přinese. Zároveň Vás EKIS/M-EKIS může provést celým procesem dotace. Pro Vámi uvedenou dotaci je namátkou potřeba vyřídit:

Průkaz energetické náročnosti před provedeným opatřením
Projektová dokumentace opatření
Odborný technický dozor na realizaci
Průkaz energetické náročnosti po provedených opatřeních
a dále....

S tím vším Vám poradce pomůže, aby se na nic nezapomnělo. Klidně se na mne obraťte.

https://novazelenausporam.cz/dokument/3519

S pozdravem

Odpovídá:  Ing. Radek Dubravský - M-EKIS Olomouc Ing. Radek Dubravský tisk