Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.8.23 / dotaz č. 164653
Rekonstruovali jsme 200 let starý poloroubený dům. Nikdy jsme nevyužili žádné dotace týkající se snížení energetické náročnosti. Hlavním důvodem bylo, že bychom nikdy nevyhověli minimálním standardům (např. u zateplení), aniž bychom nezničili ráz původního venkovního stavení. Přes všechny neuvěřitelné úniky tepla se nám však energie zásadně neprodražují (z důvodu menších prostor - nízké stropy, a také životního stylu). Nyní uvažujeme o dotaci Oprav dům po babičce. Bude i v případě této dotace potřeba splnit energetické standardy či bude stačit jen snížit tepelné úniky? A existuje třeba i nějaká jiná dotace zaměřená na staré domy, chalupy? Děkuji.
Dobrý den,
dotace Oprav dům po babičce vyžaduje velice kvalitní KOMPLEXNÍ! zateplení všech obvodových konstrukcí. Tedy nejen fasády a výplní, stropů pod půdou, šikmých střech vestavby, ale i podlah do suterénu nebo na zemině. A tímto směrem se asi nechcete ubírat.
Pro vás přichází v úvahu dotace Nová zelená úsporám, která se má znovu otevřít v září 2023. Zde již není komplexní zateplení vyžadováno, ale dotovaná konstrukce musí plnit vyšší energetické standardy. Takže například zateplení fasády je třeba provádět např. polystyrenem minimálně 160 mm silným - podle konstrukce stěn.
Je třeba mít Projekt a Energetické hodnocení. S obojím vám může pomoci například naše konzultační středisko EKIS.
za Energetiku Zábřeh
Ondřej Skrott