Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.23 / dotaz č. 165318
Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda lze považovat za smysluplné zateplil polystyrenem špalety oken u nezatepleného domu (něco jako šambrány z polystyrenu o tl. 6 cm) jakožto prevence rosení rohů vnitřních špalet (nejde o samotná skla) vyměněných oken s trojskly.

Abych upřesnila situaci: okna jsou u tohoto domu (nezateplený "benešovák" se zdmi cihlovými - cihly CDM o tl. 37,5 cm ) vyměněná (bohužel ne, tak, jak by se mělo optimálně, což je špatně, ale už nelze změnit), ale na zateplení celého obvodu prostě (minimálně zatím) nejsou peníze.

Protože v něm v zimě vlhnou špalety kolem oken (vnitřní špalety, nikoliv skla - resp. ta někdy možná také, ale minimálně) , kdosi vymyslel, že by bylo dobré zateplit alespoň okraj oken 25 cm širokým pruhem 6 mm tlustého polystyrenu (aby okraje tolik neprochládaly). Ale já se obávám, že to problému nezabrání, ba dokonce ho to možná může posílit (nevím jistě), protože si nejsem jista, že to zabrání promrzání okolí oken, zato to zhorší odvětrávání vlhkosti směrem ven.

Lze doporučit nějaké řešení nebo lepší nechat být dokud třeba nepůjde zateplit celý obvod ?
A i kdyby to druhé, bude pak dobré zateplovat okolí oken polystyrenem nebo kvůli neideálnímu způsobu montáže oken bude lepší použít nějaký prodyšný izolant - případně doporučte ať izolant nebo jiné řešení (i kdyby vysazení a znovunamontování oken) prosím.

Prostě co s tím...?

S přáním pěkného dne
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Zateplením špalet z vnější strany lze dosáhnout snížení vlivu tepelného mostu po obvodu okna. Bude lépe označovat jako ostění. Jedná se plochu stěny kolmo směrem k rámu okna. Její šířka = hloubka zapuštění okenního rámu za líc fasády. U běžně osazených oken je to obvykle kolem 15 cm.
V tomto místě dochází kolem okenního rámu k poměrně značnému přenosu tepla. Mluvíme o tepelném mostu, respektive správnější označení tepelná vazba.
Standardně se toto zateplení provádí při zateplování fasády jako celku. Izolant lepený na ploše fasády „přesahuje“ do okenního otvoru o požadovanou tloušťku zateplení ostění. To se doporučuje minimálně 4 cm izolantu na bázi EPS. Je tedy nutné, aby na pohledové ploše rámu byla na tuto tloušťku rezerva. Po částečném zarytí rámu o 4 cm pak zbývá třeba jen 2 cm vidět. Platí tedy, že čím masivnější je rám, tím více izolantu lze na ostění vložit.
Takto popsané řešení má efekt, pokud je zateplena i fasáda. U zdiva z cihel CDm 37,5 se nedá uvažovat s velkou izolační schopností, není to o nic lepší než plné zdivo z cihel plných. Zateplením ostění po obvodu bez zateplení fasády v ploše nebude tepelný most odstraněn, neboť vnitřní špaleta prochládá z nezateplené plochy fasády.
O moc lepší by to patrně nebylo ani v případě, že by se kolem okna v ploše fasády udělalo plastické rámování z nalepeného izolantu například v tloušťce 2 cm a nějaké přiměřené šířky 15 cm. To by sice vypadalo jako u historické budovy, ale vliv na vylepšení tepelného mostu bude stále nedostatečný.
Úprava by navíc předpokládala postavit lešení a zřejmě i začistit vše v ploše fasády, tedy poměrně nákladné
V dotazu zmiňujete tloušťku polystyrénu 6 mm s šířkou pruhu 25 cm, což by nemělo vůbec žádný efekt. Možná snad v případě tloušťky 2 cm v této šířce plus na ostění zmíněné 4 cm, ale to by jistě nevypadalo na domě dobře.
Posouvání oken v osazení v daném případě také nic neřeší.
Takže smysluplné řešení je skutečně zateplit fasádu a to minimálně 16 cm izolantu na bázi EPS a pokud by se zároveň měnila i okna, pak nová posunout do líce zdi. Špaleta by pak byla oněch 16 cm, izolant z plochy by přesahoval přes rám okna min. požadovaných 4 cm.
K rosení a plísni na vnitřní straně špalet dochází z důvodu chladného povrchu omítky v tomto místě.
Jako dočasné a provizorní řešení lze připustit provedení zateplení z vnitřní strany, pokud je tam místo. Principem je zvýšení povrchové teploty v daném místě nad teplotu rosného bodu. Často se provádí nalepením XPS po obvodu vnitřní špalety 2 cm. Jde o to, aby se neomezilo otvírání okna, jsou zde také závěsy křídel. Plocha XPS se překryje perlinkou a začistí na vnitřní plochu omítek.
V tomto případě bych se kondenzace v osazovací spáře neobával. XPS naopak z vnitřní strany přístup vlhkosti do spáry omezí. Lze předpokládat, že současná okna těsnící pásky v osazovací spáře nemají. Pokud by se zateplovalo zvenku, dochází sice k uzavření spáry zvenku, nicméně ani zde obvykle při dodatečných zatepleních k zásadním problémům nedochází.
Pokud by se osazovala okna nová, kvalitní a s trojskly na vnější líc fasády, pak již určitě dbát na osazení vnější paropropustné a vnitřní parozábrany do spáry, včetně náležité výplně spáry izolační pěnou.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk