Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.8.23 / dotaz č. 165484
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli máme nárok na dotaci na zateplení fasády domu z programu Oprav dům po babičce. Jde o stavbu z roku 1932. Zároveň bychom potřebovali poradit, jak vyřešit ohřev teplé vody. V současné době používáme plynový kotel, ale toho bychom se nejraději zbavili.
Děkuji.
Dobrý den,
1) Dotace na zdroj tepla - Pokud používáte k vytápění a přípravě TV plynový kotel mladší 20 let, nelze dotaci řešit. Pokud je kotel starší 20 let, lze řešit jeho výměnu za tepelné čerpadlo s dotaci NZÚ nebo "babička".
Případně lze řešit v rámci dotace solárně termický nebo fotovoltaický ohřev vody nehledě na způsobu stávajícího způsobu ohřevu.

2) Dotaci na zateplení fasády lze řešit dotací NZU, kde jsou tři dotační kategorie rozdělené dle míry zateplení domu, jako celku, po dokončení realizace (Dílčí - Základ - Optimální).
Pokud by byl dům zateplen kompletně, tzn. vč. podlahy a střechy (stropu), pak je šance na dosažení dotace "Optimální", na kterou je možné žádat v rámci dotace "babička", která má mj. výhodu ve vyplacení dotace předem, což u NZU nelze.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Černý - M-EKIS Jičín, Ing. Černý tisk