Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.23 / dotaz č. 165510
Dobrý den,
stavba -kolaudace 1992. Sedlová střecha. Poslední strop (půda) - podhled, desky, minerální izolace cca 15 cm. (orsil, vistemat), záklop.
V rámci zateplení pláště budovy potřeba zvýšit izolaci půdního prostoru. Je možno na stávající izolaci přidat novou, např. Ursa Pureone .
Lze využít i zbytky původní, nepoužité izolace orsil, vistemat na část půdy a zbytek půdy doplnit do potřebné tlouštky novou, dnes dostupnou izolaci ?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

předpokládám, že Váš dotaz souvisí s možností získat dotaci na dodatečné zateplení s využitím Vámi popsaných materiálů.

Pro daný záměr připadá v úvahu získání dotace na zateplení z "NZÚ Rodinné domy". Zde však musí provedená energeticky úsporná opatření splnit předepsané parametry a dále předepsanou úsporu dodané a neobnovitelné energie min. 10 % (viz. str. 13 dotačních podmínek).
Podporováno je pouze zateplení teplosměnné obálky budovy.

Dosažená úspora energie z titulu doplnění zateplení se v žádosti dokladuje autorizovaným odborným posudkem s jednoduchým autorizovaným projektem zateplení a provedených úprav a průkazem energetické náročnosti současného stavu budovy a průkazem energetické náročnosti stavu budovy po provedených opatřeních s výčtem dosažených energetických úspor danou metodikou.

Realizační provedení zateplení a energeticky úsporných opatření se dokládá výše uvedeným odborným posudkem, obsahujícím výše uvedené Průkazy energetické náročnosti před a po opatřeních a dále také předepsaným rozsahem projektu provedení zateplení a souvisejících úprav.
Rozsah odborného posudku pro zateplení je uveden v podmínkách na str. 10 – viz https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/.

Provedení zateplení a energeticky úsporných se dále dokládá vynaloženými náklady realizace, tj. fakturami s dodacími listy, které osvědčují předepsanou kvalitu. Dotací je možno pokrýt až 50 % nákladů, včetně nákladů odborného posudku s předepsanou projektovou přípravou.
O dotaci je nutno požádat elektronicky stanovenou formou a je nutno ji doložit požadovanými podklady. K žádosti je nutno doložit souhlas případných spolumajitelů RD.

Účelné je zvážit využití širšího souboru energeticky úsporných opatření.

Pro případné předběžné stanovení a posouzení předpokladu přínosu úspor zateplení a případně dalších doporučených energeticky úsporných opatření doporučuji - a je účelné - zpravování návrhu možností energetických úspor - formou poradenství EKIS a M-EKIS, které může zahrnout také speciální konzultace typu „návrh energetických opatření“ (NEO) a to na základě žádosti o vypracování (vypracování je zdarma).
Prostřednictvím EKIS je tedy možno u mě (nebo u jiného Vámi zvoleného specialisty Ekis) zadat zdarma vypracovat výše uvedený návrh energetických opatření (NEO) pro lepší orientaci při rozhodování co a jak realizovat.
Uvedený návrh energetických opatření NEO však neobsahuje detailní konkrétní výpočty a nenahrazuje odborný (energetický) posudek. Slouží ke zvýšení informovanosti pro rozhodování majitele domu o účelném rozsahu zateplení a energeticky úsporných opatření.

Pro vypracování odborného posudku ve znění dotačních podmínek "NZÚ Rodinné domy", tj. potřebného rozsahu projektové dokumentace a průkazu energetické náročnosti budovy je obecně nutno provést detailní obhlídku, průzkum stavebních konstrukcí, průzkum stavebně technické infrastruktury a celkové rozměrové zaměření domu (pasportizaci), zejména teplosměnné obálky. Rozsah potřebného zaměření a průzkumů pro vypracování PENB je dán velikostí a členitostí domu a jeho zařízení a zejména faktem, zda je k dispozici použitelná platná projektová dokumentace předmětného domu.

Pro dotační podporu rodinných domů je také určen titul "NZÚ Oprav dům po babičce" , ten však svým zaměřením na podporu celkového tzv. optimálního zateplení překračuji rámec Vámi specifikovaného záměru.
Pro rodinný dům je dále určen dotační titul programu "NZÚ Light" na podporu titulem vybraných jednotlivých energeticky úsporných opatření, který je ovšem dle dotačních podmínek určen pouze pro rodinné domy ve vlastnictví seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení, což z kontextu Vašeho dotazu není Váš případ.

S přáním hezkého dne Ing. Jiří Flašar M- Ekis , ES MPO 1410